L’estat inverteix 1.035 euros anuals menys en un ciutadŕ d'Algemesí que un ciutadŕ logronyés

Viernes, 21 de agosto de 2015 | e6d.es
• M+s Algemesí presenta una moció demanant un nou model de finançament autonňmic i reclamant el deute histňric per tal d’acabar amb el maltractament fiscal als algemesinencs

._000162
A principi de setmana anunciàvem cada algemesinenc rebia de finançament per part de l’Estat 60€ menys que un habitant de ciutats majors de 100.000 habitants o 160€que un de Madrid o Barcelona.
Però la discriminació que patim els algemesinencs no s’acaba ahí, sinó que s’acreix pel fet de ser valencians. Se’ns castiga fiscalment per viure en un poble mitjà i per viure en un poble valencià.  El habitants del País Valencià som, segons admet el propi Ministre, els pitjors finançats de tot l’Estat. La Generalitat Valenciana rebrà 1.804€ per cada valencià o valenciana per a finançar els serveis bàsics assignats, 314€ menys que la mitjana estatal (2.118€) i 975€ menys que la Rioja (2.779€ per habitant).
Un algemesinenc paga els mateixos impostos que un habitant de Logroño o Barcelona ciutat, però l’habitant de Logroño, per viure a La Rioja i a una capital de província, rep 1.035€ més a l’any de finançament, i el de Barcelona rep 640€ més. A això se’n diu discriminació, discriminació que comporta que rebem menys i pitjors serveis. Si projectem aquesta xifra a nivell d’Algemesí això significa que l’Estat deixa d’invertir en Algemesí 28 milions d’euros cada any. L’Estat espanyol no tracta a tots els ciutadans igual. Als d’Algemesí ens tracta fiscalment fatal i ens infrafinança amb 28 milions d’euros anuals.
Sabem pel propi Ministeri que en 2011 la nostra comunitat autònomava ser  infrafinançada amb 1.893 milions d’euros. Això significa que els diners que assigna l’Estat a la Generalitat Valenciana, no són suficients per a atendre les necessitats, educatives, sanitàries o socials dels valencians. Els experts conclouen que seria suficient  igualar-nos amb la mitjana estatal per eliminar el 90% del dèficit fiscal. Si se’ns hagués finançat als valencians com pertoca no hagués calgut fer retallades en educació, sanitat, dependència...
Però el maltractament financer no se centra sols en això, sinó que a més s’aprofundeix amb els objectius relatius a la reducció del dèficit fiscal que el Govern Central imposa a les comunitats, qüestió en la qual utilitza una doble vara de mesurar. Mentre que per a les comunitat la proposta de dèficit és del 0,3%, 0´1% i 0% per a 2016, 2017 i 2018, per a l’Administració Central de l’Estat és d’un 2,2% per a 2016, un 1,1% per a 2017 i un 0,2% per a 2018. El Govern Espanyol demana un major esforç a les comunitats autònomes que al propi Estat, malgrat que les primeres gestionen tres pilars de l'estat del benestar (sanitat, educació i polítiques socials) i el Govern central només un (seguretat Social).
Per ser clar, el govern de l’Estat condemna als algemesinencs a no gaudir de l’Estat Social i de Benestar pel simple fet que no dota de suficients diners ni al nostre ajuntament ni a la nostra Generalitat, i ens imposa uns “deures” en relació al dèficit fiscal que ell ens impedeix complir. Per tot això, hem presentat una moció per tal que Algemesí se sume a tota eixa sèrie d’ajuntaments valencians que reclamen un nou sistema de finançament adequat i just que respecte la Constitució i els principis de solidaritat, autonomia i suficiència financera.
 A més a més M+s Algemesí proposa al plenari que aquest reclame el reconeixement del Deute Històric de l'Estat amb l'elaboració d'un calendari per al seu pagament així com que done suport al govern valencià en la seua reivindicació d’exigir una modificació dels objectius de dèficit públic per a les comunitats autònomes per a que com a mínim siguen iguals que per a l'Estat.
I com no, reclamen també la creació d'una Agència Tributària pròpia, d'acord amb el que estableix l' Estatut d'Autonomia, pas previ al que desitjaria M+s Algemesí que és l’establiment d’un concert econòmic semblant al que tenen els territoris forals.
M+s Algemesí