| Edición diaria núm: | Año: 10 | Noticias: | Fotografías: | Comentarios de usuarios:

Domingo, 31 de enero de 2021

POBLACIONES » General » Medio Ambiente y Naturaleza » Social

L’avaluació ambiental de la modernització del regadiu de la Séquia Reial del Xúquer és imprescindible

Segons l’estimació de la Confederació la modernització de regadius de la Sèquia Reial des de 2016 produirà una disminució de cabals 13’3 hm3 al Xúquer


._000006
El programa de modernització de regadius de la Generalitat Valenciana es contempla al Pla Hidrològic de la Demarcació del Xúquer vigent com una mesura de caràcter ambiental. Per altra banda, l’Esquema de Temes Importants publicat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com a pas previ al Pla Hidrològic 2021-2027, reconeix que la reducció de retorns prevista com a conseqüència de la modernització produirà un impacte negatiu sobre les masses d’aigua amb una reducció de cabals tant al riu Xúquer com a l’Albufera de València.
Segons l’estimació de la Confederació, la modernització de regadius de la Sèquia Reial, des de 2016 produirà una disminució de cabals de 22’2 hm3/any en l’Albufera, 13’3 hm3 al Xúquer i 4’6 hm3 al mar. El Pla Hidrològic vigent estableix que fins 30 hm3/any procedents de la modernització del regadiu es destinarien a l’Albufera, conforme es posaren en marxa nous sectors. No hi ha informació sobre quin ha sigut el destí dels estalvis produïts per la modernització anterior al 2016, així com quines han sigut les disminucions de cabal produïts en les masses d’aigua (L’Albufera, Xúquer, eixides al mar i recàrrega d’aqüífers) al substituir el reg tradicional pel rec localitzat.
El programa de modernització dels regadius de la conca del Xúquer de la GVA malgrat afectar directament a espais protegits per la Directiva Hàbitats  (tant l’Albufera com el Xúquer –des de Tous fins a Cullera- formen part de la “Red Natura 2000” als ser LICs -Llocs d’Interés Comunitari- i l’Albufera ZEPA -Zona d’Especial Protecció de les Aus-) ha incomplit el mandat del article 6.3 de la dita directiva, que estableix que “qualsevol pla o projecte que, sense tenir relació directa amb la gestió de el lloc o sense ser necessari per a aquesta, puga afectar de forma apreciable als citats llocs, ja siga individualment o en combinació amb altres plans i projectes, se sotmetrà a una adequada avaluació de les seves repercussions en el lloc, tenint en compte els objectius de conservació del lloc esmentat”.
Donat l’impacte ambiental sobre les masses d’aigua, principalment l’Albufera i el Xúquer, les organitzacions que subscrivim aquesta nota volem manifestar que:
- És imprescindible l’avaluació ambiental dels sectors en tràmit o pendents de modernització per tal de conéixer els impactes que aquestes actuacions tindrien en les masses d’aigua, especialment en aquelles que compten amb importants figures de protecció, com l’Albufera i el Xúquer. Dos ecosistemes completament lligats a l’aigua superficial i subterrània, pel que és necessari un estudi complet de la transformació en reg per degoteig de tota la superfície per transformar i l’afecció que això pot tindre en les aigües subterrànies i superficials.
- S’ha d’escometre una avaluació estratègica del programa en el seu conjunt a més de l’avaluació pròpia de cadascun dels diferents projectes, ja que cal avaluar el possible impacte del conjunt d’actuacions no realitzades sobre el ja causat per altres en marxa. Igualment l’avaluació ambiental ha de ser completa i realitzada prèviament a la realització de les obres, estimant-se no sols la disminució de cabals, per mig dels retorns, que deixaran d’anar a l’Albufera i el Xúquer, sinó altres impactes en el sòl, biodiversitat, canvi climàtic, aqüífers, intrusió salina...
- L’Albufera necessita una aportació directa d’aigua del Xúquer de bona qualitat no condicionada a la modernització dels regadius. No es pot hipotecar el necessari increment dels cabals de l’Albufera per aconseguir el bon estat ecològic, a la modernització dels regadius de la Sèquia Reial del Xúquer. 
- Els estalvis de la modernització dels regadius han d’anar íntegrament a finalitats ambientals del Xúquer i de l’Albufera amb l’objectiu de compensar els cabals perduts. Per això ha de desaparèixer del Pla Hidrològic la següent referència: “Los recursos excedentes, incluyendo ahorros procedentes de la modernización de regadíos de la Ribera del Júcar, podrán aprovecharse para paliar la sobreexplotación de acuíferos y déficit de abastecimientos del área del Vinalopó-Alacantí y Marina Baja”
Per tot això, demanem un estudi complet sobre l’impacte de la modernització del regadiu, efectuada i prevista, en la reducció de sobrants a les masses d’aigua, així com conéixer on han anat a parar la reducció d’assignacions de les distintes comunitats de regants.
Xúquer Viu
 

._000625

._000779 
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.
  • 0Comentario
    Imprimir Enviar a un amigo

Noticias similares

AÑADIR UN COMENTARIO

* Escribe en cifra el resultado de la suma en el campo.

* Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

* La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

* El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador. * Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto,    ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de    apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos. * EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario, ni se hace responsable de las opiniones    vertidas. * Se recomienda no abusar de las mayúsculas ni de abreviaturas. * Los comentarios tienen que guardar relación con el tema del que trata la noticia. * No se admiten comentarios de carácter publicitario.