L’Alcúdia en defensa del camp valencià davant les incidències meteorològiques

Viernes, 9 de febrero de 2018 | e6d.es
• Demana que el Consell inste el Govern d'Espanya a l'exempció de l'impost de l'IBI de Rústica per a l'exercici 2017
._000528
El sector agropecuari valencià ha patit al llarg de l'exercici 2017 una sèrie d'adversitats tant d'índole climàtica com de mercat les conseqüències de les quals suposen un duríssim colp per a la renda dels professionals agraris. Cal al•ludir, en primer lloc, als devastadors efectes causats per la sequera. Aquesta carestia de precipitacions -que es perllonga ja cinc anys consecutius- ha causat de nou en aquest exercici descensos productius tant en cultius de secà com de regadiu.
A la sequera s'han sumat danys de consideració per altres adversitats climàtiques, amb valoracions de més de 300 milions d'euros. Les fortes ratxes de vent, fonamentalment a principis d'any, les gelades de gener i abril o les tempestes de pedra dels mesos d'abril, juny i setembre. Finalment, en els primers dies de desembre, un episodi de gelades va causar danys molt greus en el cultiu del caqui, mentre que les fortes ratxes de vent esdevingudes a finals d'aquest mateix mes van provocar problemes de ramejat i van tirar gran quantitat de cítrics a terra.
A més, el canvi climàtic està perjudicant als agricultors i ramaders valencians en tant contribueix a incrementar la incidència de les plagues i malalties sobre els cultius, una circumstància gens intranscendent ja que disminueix el valor comercial de les produccions i obliga a destinar més recursos a la realització de tractaments. 
La segona meitat de la temporada citrícola, transcorreguda de gener a juny de 2017, s'ha caracteritzat igualment per preus més baixos i reducció de la producció, factors tots dos que certifiquen una campanya desastrosa per a milers de citricultors. Les pèrdues suportades pels productors de la Comunitat Valenciana durant el conjunt de la campanya citrícola superen, segons els càlculs del sector, els 131 milions d'euros. 
En l’Informe sobre la reducció de mòduls de caràcter excepcional per incidències meteorològiques en l’any 2017 a la Comunitat Valenciana elaborat per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, es detallen les distintes incidències produïdes mes a mes, i conclou que s’ha produït una disminució del rendiment del cítrics a l’Alcúdia és d’un 22% i del caqui d’un 51%.
L’Ajuntament de l’Alcúdia dona suport a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que ha instat al Ministeri d'Agricultura i Pesca, Medi Ambient i Alimentació a rebaixar els mòduls de l’IRPF, a fi d'arreplegar l'efecte que les circumstàncies excepcionals de sequera, gelades, pedres i vent produïdes en 2017.
Igualment es , per a tots els agricultors que hagen estat víctimes de les circumstàncies apuntades, compensant a aquest Ajuntament per la reducció d'ingressos; a l’igual que a la posada en marxa de crèdits bonificats per a tots els agricultors i ramaders afectats.
Finalment l’Alcúdia demana al Consell i al Govern d’Espanya a que estudie les mesures adients per compensar als homens i dones que han perdut els seus jornals, tant als camps com als magatzems on es confecciona la producció agrícola, a conseqüència de la disminució o pèrdua de les collites a causa de les circumstàncies meteorològiques.
Ajuntament de l'Alcúdia