L'Alcúdia demana que cessen les retallades en prevenció i extinció d'incendis

Lunes, 1 de julio de 2013 | e6d.es
• Demana més inversions per evitar la repetició dels incendis forestals de l'estiu passat

L'Ajuntament de l'Alcúdia va aprovar amb els vots favorables del PSPV i l'abstenció del PP una moció de Compromís per l'Alcúdia en la que es demana que cessen les retallades pressupostàries en les partides destinades a tasques destinades a prevenció i extinció d’incendis forestals, reclamant urgentment una ampliació de fons per a eixes finalitats, de manera que s'amplien les brigades de reforç al nivell d'anys anteriors, que s'amplien i es cobreixen les baixes, les vacances, les jubilacions i les llicències de les brigades d'emergència així com es recuperen les brigades suprimides Pamer que realitzen tasques de neteja i manteniment de paratges en prevenció a possibles incendis.
Paco Sanz, regidor de Compromís per l'Alcúdia va recordar que els incendis originats l'estiu passat a Cortes de Pallàs i a Andilla, van suposar una autèntica catàstrofe ecològica, sense precedents, amb la destrucció de més de 50.000 hectàrees dels nostres paisatges, dels nostres boscos i muntanyes. L'incendi originat a Cortes de Pallàs va afectar a més de 30.000 hectàrees, de les que més de 8.000 corresponien a sols forestals dels termes municipals de la comarca de la Ribera (Torís, Montroi, Real, Catadau, Llombai, Carlet i Tous), i que estigué prop d’arribar la nit del 30 de juny als termes de Guadassuar, Benimodo i l’Alcúdia, destruint paratges tan pròxims i volguts pel veïns i veïnes de l'Alcúdia com el Matamon i  afectant a poblacions veïnes nostres com la de Carlet.
Des de fa dos anys les Brigades de Reforç que s'incorporaven en els mesos d'estiu per donar suport als mesos més complicats pateixen una retallada de més del 80% del personal. I això suposa un error tenint en compte que les brigades són les que han d’actuar amb celeritat per evitar un descontrol, com ocorregué l’any passat. No contents amb això les Brigades d'Emergència -Bombers Forestals- les quals treballen tot l'any en les més diverses emergències, estan veient com en l'últim any no s'estan cobrint places de vacances, baixes, prejubilacions, llicències, etc. donant-se situacions d'inoperativitat per falta de personal i per tant no pot donar una resposta adequada a les emergència. Amb mesures com aquestes, la Conselleria de Governació presidida per Serafín Castellanos difícilment podrà culpar a les condicions climàtiques com ja va fer l'any passat.
A més el Consell de la Generalitat Valenciana no ha convocat, per segon any consecutiu, les brigades Pamer. Aquestes brigades feien -entre altres tasques- les de manteniment i neteja de solars al casc urbà i a les seues immediacions. Sense aquests treballs, el risc d’incendi es multiplica i pot afectar perillosament les zones urbanes perquè no existiran zones netes al voltant dels pobles.
Per a Compromís a aquesta situació que afecta a les brigades de reforç, a les brigades d'emergència i a les brigades Pamer se suma a l’absoluta manca de treballs de prevenció durant l’hivern i l’acomiadament de la meitat de la plantilla als parcs naturals del País Valencià.
La moció aprovada insta finalment al Govern Valencià a una profunda revisió de la política forestal, que aposte de veritat per una gestió i prevenció adequada, planificada i amb suficients mitjans personals.     
Compromís per l'Alcúdia