L'alcohol i la coca´na centren la major part de les consultes de la Unitat de Conductes Addictives a la Ribera

Martes, 27 de agosto de 2019 | e6d.es
• H˛mens d'entre 35 i 49 anys, fadrins, parats i amb fills sˇn el perfil mitjÓ del pacient que acudix a la UCA

._000626


._000640

La Unitat de Conductes Addictives (UCA) del Departament de Salut de la Ribera ha atés a un total de 411 pacients durant 2018, un 7% més que l'any anterior. Del total de nous pacients atesos, la mitat ha acudit per primera vegada a este tipus d'assistència, mentres que l'altra mitat han sigut pacients que ja havien acudit en alguna ocasió a una UCA però feia més de sis mesos que havien abandonat el tractament.
El 37% dels pacients que ha acudit a la UCA de la Ribera durant l'any 2018, ha referit com a motiu de demanda principal els problemes amb el consum d'alcohol, mentres que el 29% ha sol·licitat seguiment per consum de cocaïna. Altres motius de demanda que ha presentat els pacients han sigut el consum d'heroïna (13%) i de cannabis (12%).
 
 
Perfil mitjà del pacient
Del total dels 411 nous pacients atesos, el 81% han sigut hòmens, mentres que el 19% han sigut dones. Pel que es referix a les edats, el grup d'edat que més consultes ha concentrat, amb prop del 50% dels casos, ha sigut el de persones entre els 35 i els 49 anys, sent l'edat mitjana dels pacients de la UCA de 41,29 anys. En el 48% s'ha tractat de persones fadrines, mentres que el 27,5% han referit ser casades o amb parella de fet i el 24% dels casos, han afirmat ser separats o divorciats. El 1% són viudos. En el 65% dels casos, els pacients atesos per la UCA del Departament de Salut de la Ribera han referit tindre fills.
Quant a la via d'accés a la Unitat de Conductes Addictives, cal destacar que el 68% dels pacients ha acudit per iniciativa pròpia i el 15% han sigut derivats des dels centres d'Atenció Primària. En menor grau, estos pacients han sigut derivats des dels servicis d'Urgència i l'Hospital (6%) o a través de familiars o amics (un 4%).
 
Unitat de Conductes Addictives
Ubicada junt amb el Centre de Salut d'Alzira del carrer La Paz, la UCA del Departament de Salut de la Ribera està atesa per un equip multidisciplinari de professionals compost per un metge de conductes addictives, un psiquiatre, dos psicòlegs, una infermera i una auxiliar d'Infermeria.
En ella, els pacients reben un seguiment a nivell individual (cites amb el metge y/o psicòleg) , assistixen a grups terapèutics i reben suport familiar. La Unitat és també l'encarregada de gestionar les derivacions a altres recursos de suport de la xarxa sanitària per a pacients amb problemes addictius com: unitats de desintoxicació hospitalària, centres de dia o comunitats terapèutiques.
Igualment, la UCA de la Ribera es coordina amb altres entitats sanitàries, socials i municipals de la comarca, a fi de proporcionar una assistència integral als pacients que presenten trastorns addictius.
A banda de la labor assistencial, la UCA realitza altres activitats en diversos àmbits, com a formació per a residents de les especialitats de Medicina Familiar i Comunitària, Psiquiatria i Psicologia; per a Prácticum màster i Grau de Psicologia, realització de projectes d'investigació, o suport a organismes de prevenció i promoció de la salut.
A més, la UCA forma part del Grup ARPA (Abordatge en la Ribera dels Problemes per Alcohol) , integrat per professionals sanitaris d'atenció primària, especialitzada, Unitats de Prevenció Comunitària municipals i Salut Pública, que treballa en la Ribera per a reduir el consum d'alcohol i millorar l'atenció d'este problema de salut a tots els nivells: preventiu, assistencial i social.

Departament de Salut de la Ribera

 

._000625


._000604