L'Ajuntament d'Almussafes premia en el Marc Granell a un murciā i un valenciā

Lunes, 12 de mayo de 2014 | e6d.es
• Els seus poemaris han sigut seleccionats entre un total de 228 obres inčdites

._000243
Durant la vetlada de divendres passat dia 9, la sala d'actes del Centre Cultural va acollir l'acte d'entrega dels premis de la desé octava edició del Certamen de Poesia “Marc Granell” Vila d'Almussafes. El valencià establit a Àustria, Vicent Botella s'ha alçat amb el guardó a la millor col•lecció poètica en valencià i el poemari del murcià Miguel Ángel Prieto ha obtingut el reconeixement en la modalitat de castellà. Conclosa l'entrega dels guardons, acte amb què l'ajuntament va clausurar oficialment l'agenda d'actes de la Setmana del Llibre 2014, nombrosos espectadors es van emocionar amb l'espectacle Terra Lliure, un homenatge al poeta Marc Granell per part del grup poètic Argila de l'Aire, coincidint amb la commemoració del seu vinté aniversari. A partir de les deu i mitja de la nit de divendres passat, Almussafes va celebrar la gala oficial d'entrega dels premis del Certamen de Poesia "Marc Granell", concurs literari convocat pel consistori municipal i que en esta desé octava edició ha aconseguit reunir un total de 228 col•leccions poètiques inèdites. “La presència internacional i sobrat prestigi del certamen literari Marc Granell ha fet possible que la participació s'haja anat incrementant any rere any, passant de 101 obres presentades en la convocatòria de 2011, a 181 en 2012 i a 208 en la passada edició, aconseguint la quantitat de 228 en la d'enguany 2014”, destaquen fonts municipals.
L'alcalde, Albert Girona, i el propi poeta que apadrina el concurs, Marc Granell, van ser els encarregats d'entregar els guardons als autors premiats en les dos modalitats convocades. Després de valorar la totalitat dels originals presentats en la present edició del certamen, la distinció a la millor col•lecció poètica en castellà ha recaigut en Miguel Ángel Prieto Sánchez, amb l'obra titulada “Un cel sense vores”, en imposar-se la seua col•lecció als altres 168 originals de poetes, tant del territori nacional, com oriünds o residents als Estats Units, Canadà, Cuba, Argentina, Rússia, Alemanya, Àustria i l'Estat d'Israel. Encara que l'autor murcià no va poder assistir a l'acte públic, sí que va estar present amb unes paraules d'agraïment que es va encarregar de transmetre el mateix Marc Granell. Per la seua banda, el poeta valencià Vicent Botella, s'ha alçat amb el guardó al millor original en la modalitat de valencià amb el treball inèdit titulat “La llàstima”, el poemari millor valorat pel Jurat del certamen entre els altres 58 presentats per escriptors valencians i catalans. Botella es va desplaçar directament des de la ciutat de Viena, on residix, per a rebre en primera persona el guardó, acompanyat pels seus familiars més acostats.
A ambdós autors els ha correspost un premi en metàl•lic d'1.200 euros, a més de la publicació de la seua obra en la col•lecció Razef de l'editorial Edicions 96, de la que se'ls entregaran 20 exemplars en concepte de drets d'autor l'any que ve.
Com en les anteriors edicions, l'acte també va incloure la presentació de l'edició Razef, que incorpora els poemaris dels dos autors guardonats en la passada convocatòria del certamen. La pròpia gerent de l'editorial, Dolors Pedrós, va entregar els lots als poetes Vicent Torres i Miguel Sánchez.
L'espectacle Terra Lliure. Poemes de Marc Granell, interpretat per Mª Carmen Sáez, Mila Fernández i Jose Antonio Mateo, tots ells integrants del grup poètic Argila de l'Aire, va posar el passador d'or a l'acte literari. La posada en escena d'una sèrie de versos poderosos que transmetien l'ànima del poeta, acompanyada de la música composta per Néstor Mont i un muntatge audiovisual impactant, van crear el múscul, la sang i l'esquelet perquè eixa ànima es fera carn davant dels espectadors. El viatge de la foscor cap a la llum travessat per la mirada apassionada i lúcida del poeta va comptar amb la col•laboració de l'Horta Teatre, davall la producció executiva d'Alfred Picó i la dramatúrgia i posada en escena de Roberto García.
Ajuntament d'Almussafes