L'Ajuntament d'Almussafes dotarÓ de plataforma ˙nica el centre hist˛ric de la poblaciˇ

Domingo, 31 de octubre de 2021 | e6d.es
• Objectius del pla: accessibilitat, recuperaciˇ d'espais per al vianant, calmat del trÓnsit rodat i mitjans alternatius de transport

._000733
El Consistori d'Almussafes acaba de presentar el seu pla per a la creació de plataformes úniques en bona part dels carrers de la zona centre del nucli urbà per a donar prioritat als vianants i millorar l'accessibilitat d'aquestes. Dimecres passat, la regidora d'Urbanisme, Davinia Calatayud, juntament amb l'arquitecte municipal, Xavier Adam, i dos tècnics de l'empresa redactora de l'avantprojecte Crearqcio coop v van explicar la iniciativa, en sengles reunions per a comerciants i ciutadania, que transformarà i convertirà en zona de vianants els carrers Plantades, Hospital, Santa Anna i Mestre Cardona, així com la Plaça del Mercat. El projecte de reordenació de l'espai públic, basat en els Plans de Mobilidad Urbana Sostenible i Accessibilitat de l'Ajuntament, s'executarà en dues fases i s'estendrà fins a l'any 2024.
La plataforma única igualarà la rasant de voreres i calçada perquè tothom compartisca el mateix vial, prioritzant al vianant. Amb això, explica l'edil d'Urbanisme,  “obligarem el vehicle motoritzat a reduir la seua velocitat i l'objectiu és que, amb el temps, també es minimitze  la seua presència en aquests carrers del centre històric, que s'humanitzaran i seran més caminables, complint finalment amb els paràmetres d'accessibilitat i mobilitat”.
L'executiu local ha planificat el desenvolupament de la intervenció urbanística en dues fases. La primera d'elles remodelarà les vies públiques Plantades i Hospital en un projecte d'obra que donarà principi previsiblement al juny de 2022 i el termini d'execució de la qual es fixarà en 4 mesos. “D'aqueixa manera aprofitarem l'estació estiuenca per a minimitzar les molèsties a ciutadania i comerciants, a més d'evitar la temporada de fortes pluges”, postil·la Davinia Calatayud. En la segona fase, que s'executarà entre els anys 2023 i 2024, s'escometrà la conversió en zona de vianants de la Plaça del Mercat i dels carrers Mestre Cardona i Santa Anna.
Ens trobem un entorn urbà amb greus deficiències d'accessibilitat i poc inclusiu, en el qual es prioritza el trànsit motoritzat enfront dels desplaçaments a peu. Les voreres són extremadament reduïdes i impracticables per al vianant en general, però especialment per a persones amb diversitat funcional i aquelles que transiten amb carros de compra o de bebé per la citada zona.
La intervenció plantejada donarà resposta a totes aquestes manques, a més d'assegurar el proveïment dels comerços existents en la zona, els aparcaments privats existents i el muntatge del mercat ambulant.
Així mateix, s'utilitzarà paviment drenant que permetrà filtrar l'aigua de pluja, millorant la permeabilitat del sòl i facilitant els escolaments superficials cap als col·lectors de pluvials actuals i previstos.
“Dotarem d'una identitat pròpia el nostre centre històric, a més de complir amb la legislació vigent quant a accessibilitat i d'ajustar-nos als paràmetres del nou paradigma de mobilitat, basat en la recuperació d'espais per al vianant, el calmat del trànsit rodat, la promoció d'altres mitjans alternatius de transport i la contribució a la lluita contra el canvi climàtic”, conclou Calatayud.
Ajuntament d’Almussafes
 


._000006
 
._000410