L'Ajuntament d'Alberic reedita l'antologia de Badenes Dalmau

Martes, 21 de marzo de 2017 | e6d.es
• Del que recentment s'ha complit un segle de la seua defunció

._000407
L'Ajuntament d'Alberic ha reeditat l'antologia de l'escriptor local Francesc Badenes Dalmau, , ja que va morir el 21 de gener de 1917 a València. El consistori ha reproduït mig miler de volums d'una obra editada en 1980 per la néta del literat, Teresa Cebrián Badenes, i que suposa una recopilació de tota la creació d'un escriptor clau en les lletres valencianes de finals del segle XIX i principis del XX. El llibre compta amb més de tres-centes pàgines.
Badenes Dalmau va ser un dels personatges més destacats de la Renaixença valenciana juntament amb Teodor Llorente. Va formar part des de jove de la societat Lo Rat Penat però les seues idees progressistes el van portar amb el temps a ingressar en L'Oronella, creada per Constantí Llombart, que mantenia en aquells dies una confrontació amb Llorente. A nivell literari va destacar per una temàtica romàntica i floralesca, amb un ús enormement viu del llenguatge i una gran capacitat per a crear rics textos que descrivien a la perfecció els paisatges als quals es referia.
La filologia catalana ha trobat en Badenes Dalmau la influència d'escriptors com Maragall o les característiques de l'escola mallorquina. També va ser un integrant importantíssim en la configuració de València Nova, una organització que perseguia superar el provincialisme a nivell polític. En el centenari de la defunció de l'escriptor d'Alberic, nascut el 2 de desembre de 1858, el consistori riberenc va voler en 2016 dedicar-li una nova secció dels seues Premis Literaris, amb una categoria sobre recerca que va guanyar, de forma pòstuma, a principis del present any l'escriptor Josep Lluís Doménech.
Ajuntament d'Alberic