LA UNIÓ informa que la Comissió Europea endureix les inspeccions i augmenta els controls a les taronges d'Egipte al 30%

Lunes, 29 de mayo de 2023 | e6d.es
• L'informe tècnic denunciava les intercepcions de fitosanitaris prohibits en els cítrics egipcis va ser lliurat a la Comissió Europea per l'eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero
._000600
La Unió Llauradora ha aconseguit que en la pròxima revisió del Reglament (UE) 2019/1793 es passe del 20% al 30% la freqüència del control d'identitat i físic dels enviaments de les taronges procedents d'Egipte que entren a la Unió Europea. Aquest Reglament es revisa dues vegades a l'any sobre la base dels resultats dels controls dels Estats membres i altres dades (auditories de la Comissió, dades comercials, intercanvis amb els tercers països afectats, etc.).
A la fi de març, LA UNIÓ va viatjar fins a Brussel·les per a aconseguir avanços en els controls de cítrics de tercers països. Allí, LA UNIÓ va presentar a través de l'eurodiputada del PSPV-PSOE Inmaculada Rodríguez-Piñero un informe tècnic sobre les substàncies prohibides detectades en fruites i hortalisses procedents d'Egipte, en el qual es revelava la presència de matèries actives de pesticides l'ús de les quals no està autoritzat a la Unió Europea o els límits màxims de residus són superiors als permesos.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ ho explica de manera clara: “De cada 1.700 tones de fruites i hortalisses importades des d'Egipte es detecta una alerta sanitària a la UE. Tenint en compte que s'importen sobre 340.000 tones d'aquest país cada campanya, les xifres són rellevants i obligaven les autoritats a actuar com així ha sigut. És un nou èxit per a la citricultura valenciana i espanyola gràcies a l'intens i rigorós treball realitzat”.
D’altra banda, l'eurodiputada socialista ha valorat el treball “rigorós i incansable” de LA UNIÓ. “És fonamental que els nostres llauradors estiguen presents a Brussel·les i donen suport a les seues demandes amb dades científiques”, ha defensat. “Aquest és un èxit més de la col·laboració entre les associacions de llauradors, la Generalitat i les persones que treballem en les institucions europees, tots junts pel bé de la nostra citricultura”.
Les taronges procedents d'Egipte figuren en el Reglament (UE) 2019/1793 des de maig de 2022, a causa del risc de contaminació per residus de plaguicides, amb una freqüència de controls oficials fixada fins ara en el nivell del 20% dels enviaments que entren en la UE. Aquest percentatge ja s'havia incrementat del 10% inicial. Els resultats dels controls oficials realitzats durant el segon semestre de 2022 en els llocs de control fronterer dels Estats membres de la UE van ser els primers a ser recollits i avaluats des de la inclusió de la mercaderia en el Reglament i mostren una taxa mitjana d'incompliment del voltant del 15% (quan les taronges es controlen a la frontera exterior de la UE).
Cal assenyalar que entre els anys 2020 a 2022, Egipte va sumar 117 alertes. Malgrat les mesures adoptades per la Comissió Europea en 2021 i 2022, aquest país encara té un alt índex d'alertes sanitàries. En aquella visita a la capital comunitària de març, LA UNIÓ ja proposava que s'incrementaren al 30% els controls d'identitat i físics a les taronges d'Egipte, tal i com ara s’ha aconseguit.
LA UNIÓ