LA UNIÓ ha reclamat a Agricultura que complemente les ajudes estatals per la sequera i les amplie a més cultius

Domingo, 20 de agosto de 2023 | e6d.es
• Abans del 20 de setembre hauria de comunicar si hi ha ajudes autonòmiques complementàries a les del Govern d'Espanya
._000600
La Unió Llauradora i Ramadera ha demanat a la Conselleria d'Agricultura que habilite ajudes per als sectors més afectats per la sequera i el conflicte bèl·lic a Ucraïna com són el raïm de vinificació, olivar, hortalisses i ramaderia integrada, tal com permet la normativa estatal de l'Ordre APA/871/2023, de 20 de juliol.
En la resolució quinzena d'aquesta Ordre s'estableix que les comunitats autònomes poden concedir pagaments complementaris als més de 81 milions d'euros amb què es dota, fins al límit del 200% sobre el qual s'ha concedit. En cas que alguna comunitat autònoma faça ús d'aquesta possibilitat, s'ha de comunicar abans del pròxim 20 de setembre el volum total de fons que tenen previst utilitzar per a aquest complement i els sectors i produccions secundades, indicant els imports unitaris i el nombre d'hectàrees així subvencionades en cada cas.
A menys d'un mes d'aquesta data es desconeix si la Conselleria d'Agricultura establirà ajudes complementàries a les autoritzades ja des de l'àmbit estatal per als productors de cereals, fruiters i fruita seca. LA UNIÓ va remetre un escrit fa una setmana al conseller José Luis Aguirre en aquest sentit perquè s'ampliaren a altres sectors, però segueix sense resposta com tampoc a cap dels que ha dirigit en el transcurs de les últimes setmanes.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, considera “desesperant i frustrant la lentitud amb la qual es mou la nova Conselleria d'Agricultura com si estiguera en permanents vacances quan acaben de començar. Els llauradors i ramaders no podem agafar-nos vacances quan ens agradaria, però el nou equip de Conselleria s'ho pren tot a la lleugera i amb relax fins al punt de no tindre ni nomenada la persona que ocuparà la secretaria autonòmica d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ni la de la direcció general d'Agricultura i Ramaderia. Quasi tres mesos després de les eleccions autonòmiques és com si el món s'haguera parat allí, sense nomenaments, sense activitat i sense resposta als greus problemes que tenim els llauradors i ramaders de la Comunitat Valenciana”.
LA UNIÓ considera urgent que hi haja una reacció des de la Conselleria d'Agricultura i s'actue de manera diligent en determinats temes. Tant la sequera que han patit molts sectors agraris valencians, com l'agreujament de les condicions del sector derivat del conflicte bèl·lic a Ucraïna i de les condicions climatològiques, han provocat una pèrdua de competitivitat de les nostres explotacions i, per tant, de la renda de les persones llauradores i ramaderes.
En aquest sentit hi ha dos sectors de molta rellevància per al sector agrari valencià que des de l'inici del conflicte bèl·lic a Ucraïna i que, malgrat haver-se vist afectats per la sequera, no han entrat en cap línia de suport per part de les altres administracions. Es tracta del sector del raïm de vinificació i de l'olivar amb greus retallades de producció. L'organització considera que la superfície de cultiu d'olivar i vinya compleix un paper fonamental en la Comunitat Valenciana, ja que a més de representar uns ingressos econòmics per a les nostres zones d'interior, contribueixen a mantindre la població i porten ja diverses convocatòries d'ajudes sense que els seus productors puguen accedir a les mateixes
A més, altres sectors com per exemple el de les hortalisses o la ramaderia integrada també s'han vist afectats per aquestes circumstàncies que han provocat un augment dels costos de producció com l'increment de les despeses de regadiu (energia i hores reg) en el primer sector o increment d'alimentació ramadera i del cost energètic a les explotacions ramaderes, que no s'han vist tampoc compensats per cap suport en forma d'ajudes com sí l'han tingut altres sectors.
LA UNIÓ