LA UNIÓ denuncia que els supermercats tenen cítrics importats sense els estàndards de qualitat que els exigits a la Unió Europea

Viernes, 13 de octubre de 2023 | e6d.es
• Noves analítiques en un laboratori homologat revelen que el 60% dels lots analitzats tenen més residus de matèries actives dels recomanats

._000626
La Unió Llauradora ha detectat de nou que els supermercats i hipermercats de la Comunitat Valenciana tenen més matèries actives de pesticides en cítrics importats de tercers països de les aconsellables, la qual cosa revela que no compleixen amb els mateixos estàndards de qualitat que els que s'exigeixen a la Unió Europea i per tant són menys sostenibles des del punt de vista mediambiental que els nostres.
L'organització agrària ha comprat de nou en diversos supermercats i hipermercats amb major implantació en la Comunitat Valenciana cítrics procedents de tercers països -que són els que actualment es poden trobar de forma generalitzada- i els ha portats a analitzar a un laboratori homologat de la Comunitat Valenciana.
El 60% dels lots analitzats amb cítrics importats posseeix més residus de matèries actives de les recomanades per les cadenes de distribució per als cítrics valencians, perquè s'han descobert fins a 9 d'elles quan la distribució europea no permet que hi haja més de 5 (la mitjana sol ser de 3) i fins i tot algunes d'elles tenen una “llista negra” de pesticides que no poden aparéixer en cap cas.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, assenyala que “pel que sembla el que ens exigeixen a nosaltres és molt més estricte que el que se'ls demana als productors d'altres parts del món. Em dona la sensació que els supermercats utilitzen una vara de mesurar diferent en funció de la procedència del producte i per a nosaltres sempre resulta molt més exigent”.
LA UNIÓ reconeix que la quantitat de matèries actives prohibides a la UE s'ha reduït en aquesta ocasió respecte a les analítiques realitzades en anys anteriors, fruit en bona part de la pressió exercida, però encara és insuficient. Peris indica que “ja no és suficient si la matèria activa està autoritzada o no, sinó que també hem d'entrar, per temes de competitivitat i seguretat alimentària, en els aspectes del seu ús. Nosaltres tenim unes restriccions a l'hora d'aplicar certes matèries actives autoritzades en produccions o moments d'aplicació que pel que sembla no ho compleixen altres països ni supermercats que no són tan exigents ni amb la salut humana ni amb el medi ambient. Si és dolent en un lloc ho és també en un altre”.
En les deteccions d'enguany s'ha trobat Piraclostrabina en analítiques de taronges, una matèria activa autoritzada a la UE, però només per a mandarines sensible a la alternaria. Per tant, és un producte autoritzat, però mal usat. Té efectes sobre la reproducció que afecten la salut humana i és molt tòxica per als organismes aquàtics. També s'ha descobert en les mostres la Azoxistrobina que no està autoritzada per als cítrics a la UE i que resulta molt tòxica per als organismes aquàtics.
LA UNIÓ reitera la necessitat d'establir la reciprocitat en els estàndards de producció i ús de productes de fitosanitaris. “Nosaltres cultivem amb les normes més estrictes a nivell mundial, mentre altres ni són tan sostenibles ni segurs”, diu Carles Peris. “No podem consentir que entren cítrics importats de països tercers amb matèries actives l'ús de les quals tenim prohibit a la Unió Europea”, insisteix Peris.
L'organització insta així mateix les empreses importadores -la major part d'elles de gran prestigi en el sector citrícola- i a les cadenes de distribució al fet que rebutgen aquells cítrics dels seus proveïdors que continguen matèries actives de pesticides que no es poden emprar en l'àmbit de la Unió Europea. Tant els importadors com la distribució donarien mostra de sensibilitat cap als llauradors valencians, però sobretot davant els consumidors. “Els supermercats i hipermercats haurien de preocupar-se més que els consumidors compren amb les mateixes garanties i estàndards de producció”, afirma Peris. LA UNIÓ demana també a les cadenes de distribució que aposten per producte de proximitat una vegada ja iniciada la campanya d'ací, “perquè es garanteix més qualitat i major seguretat alimentària que en la de fora”.
LA UNIÓ insisteix una altra vegada que amb unes simples analítiques d'un laboratori homologat es descobreix de manera fàcil la presència de substàncies actives prohibides ací o malament empleades, “mentre que ni en frontera les autoritats europees o les dels Estats membres s'adonen o no es volen donar, la qual cosa demostra falta d'inspecció i el colador que hi ha, així com tampoc es detecta en els controls interns d'importadors i supermercats i hipermercats”.
LA UNIÓ