La “Troballa i les Danses” dues tradicions suecanes

Sábado, 8 de febrero de 2014 | e6d.es
• És per això que cada segon diumenge de febrer des del 650 aniversari de la troballa, les danses tornen al carrer de la Mare de Déu i a la plaça del Convent cap al migdia

._000258
La Mare de Déu de Sales és el  nucli més important  de les tradicions del nostre poble. Al voltant d’ella es fan les festes, la processó mes singular i participativa, els coets més importants, concerts, menjars, ….I tot això neix d’una fita  “ la troballa”. El mateix passa amb les danses com a font de tradicions, doncs és   la manifestació folklòrica  més antiga que es coneix , i que amb l’arribada del cristianisme passà a tenir lloc a les festes religioses més destacades del poble. Les danses eren el punt eixe on es trencava la rutina del treball, on s’establia sovint la connexió entre homes i dones al mig del carrer, per ballar, xerrar, per fer “miradetes”,etc.
Des de l’Escola de Danses de la Ribera quan ens plantejàrem recuperar les danses de Sueca  (que són les que ballem), volíem vincular-les a la Mare de Déu, de la mateixa forma que volem fer una ronda tradicional per les vespres del 8 de setembre, i entenérem que la troballa era el punt idoni per unir estes dues tradicions, que sovint són oblidades pel poble. És per això que cada segon diumenge de febrer des del 650 aniversari de la  troballa, les danses tornen al carrer de la Mare de Déu i a la plaça del Convent cap al migdia, i així ho farem este diumenge 9 de febrer, cap a les 12:30 del matí, amb amics vinguts d’altres poblacions que seran també partícips  d’este esdeveniment singular. Les danses de Sueca són com l’anunci de la festa i per això comptem amb la col·laboració de la Reial Associació i de la Regidoria de Festes , i com sempre que fem actes l’Escola de Danses ens acompanya desinteressadament la Colla de Dolçaines i Tabal Tabalaina. A tots ells i al poble de Sueca: Gràcies.
Escola de Danses de la Ribera