La Societat Espanyola de Pneumologia acredita la Unitat Bàsica en Tabaquisme de l'Hospital de la Ribera

Lunes, 11 de abril de 2022 | e6d.es
• En funcionament des de maig de 2019, la Unitat de Tabaquisme de la Ribera ha atés a més de 500 nous pacients

._000006
La Unitat de Tabaquisme integrada en el Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari de la Ribera, ha estat acreditada com a Unitat Bàsica en Tabaquisme per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR).
D'esta manera, l'Hospital d'Alzira es converteix en el quart hospital de la Comunitat Valenciana a disposar d'una unitat acreditada, junt als centres hospitalaris Clínic de València, Dr. Peset i Arnau de Vilanova. Cal destacar, en este sentit, que la SEPAR només té acreditades 40 unitats de tabaquisme en tot el territori espanyol.
Amb esta acreditació, la Societat Espanyola de Pneumologia reconeix que l'Hospital Universitari de la Ribera compleix els requisits professionals i tècnics per a oferir als fumadors que volen deixar de ser-ho una atenció especialitzada.
Segons ha destacat la Dra. Laura Novella, coordinadora de la Unitat Bàsica en Tabaquisme de l'Hospital de la Ribera, “tractem a pacients que han sigut derivats per un especialista o pel seu metge d'Atenció Primària amb l'objectiu que siguen supervisats en el seu procés de deshabituació tabàquica, encara que també s'atén professionals del Departament de Salut de la Ribera que demanden ajuda en este sentit”.
Així, des de la seua posada en funcionament al maig de 2019, esta Unitat ha atés a més de 500 nous pacients, entre els quals figuren fumadors prèviament ingressats en UCI per una Síndrome Coronària Aguda; fumadors amb arrítmies cardíaques o hipertensió no controlades, i fumadors amb malalties cròniques descompensades (cardiopaties, hepatopaties, nefropaties, pneumopaties, càncer), en els quals el manteniment del tabaquisme suposa un agreujant de la seua situació.
També fumadores embarassades o en període de lactància, fumadors amb malalties psiquiàtriques, i fumadors que, malgrat intentar-ho amb anterioritat, no van poder deixar el tabac, han estat uns altres dels pacients atesos per esta Unitat Bàsica.
D'esta manera, quan un pacient arriba a la Unitat Bàsica en Tabaquisme de l'Hospital d'Alzira, es procedeix a realitzar-li una història clínica general i una història específica de tabaquisme, junt a una exploració física, una cooximetria (mesurament de la quantitat de monòxid de carboni que té l'aire espirat) i diversos test de dependència nicotínica i de motivació. Així mateix, se'ls realitzen les exploracions complementàries que es consideren oportunes i interconsultes a altres especialistes en cas necessari.
Després d'això, s'estableix amb el pacient un pla d'actuació amb consells i material d'autoajuda, fixant un dia d'abandó del consum i oferint-li diferents possibilitats farmacològiques.
Els responsables de la Unitat fan un seguiment del pacient en consultes successives, en les quals es revisen els símptomes de la síndrome d'abstinència, es recullen les millores clíniques que el pacient associa a l'abandonament del tabac i es comprova la correcta utilització del tractament farmacològic en cas que haja sigut prescrit.
Segons l'evolució del pacient, s'efectua una visita al mes fins que complete el tractament i als 3 i 6 mesos després de l'abstinència. En estes visites es realitzen estratègies de prevenció de recaigudes, mesurament d'abstinència, cooximetria i resolució de problemes.
Hospital Universitari de la Ribera._000606 

._000690