La Pobla Llarga aprova per unanimitat adherir-se al projecte Stolpersteine

Sábado, 27 de octubre de 2018 | e6d.es
• Declaracions de Ximo Vidal, tinent d'alcalde de La Pobla Llarga

._000517

._000520
 
Al Ple Municipal d’anit, per unanimitat de tots els grups municipals presents (PSPV-PP-Compromis-EU) es va aprovar adherir-se Al PROJECTE STOLPERSTEINE EN MEMÒRIA DELS VALENCIANS I VALENCIANES DEPORTATS I ASSASSINATS EN CAMPS D'EXTERMINI NAZIS. Aquest projecte de Gunter Demnig consisteix en la col•locació d'unes “pedres que fan ensopegar” realitzades pel propi artista i que son col•locades on van viure les víctimes del nacionalsocialisme, abans del seu arrest i la seua deportació. El President de la Generalitat va anunciar en la seua visita al camp d'extermini de Mauthausen, al maig de 2018, l'adhesió de la Comunitat Valenciana a aquest projecte amb l'objectiu de mantenir vigents els valors de la il•lustració, la llibertat, la igualtat i la fraternitat i treballar en l'eradicació de la xenofòbia, l'odi, i el fanatisme, així com reparar la memòria de punts valencians i valencianes que van morir en els camps d'extermini i en l'exili.
A la Pobla Llarga, a data de hui, es compta amb dos veïns que van ser assassinats en aquestos camps de la mort. U d’ells, JULIO TOMÁS CODINA, va nàixer al carrer Sant Josep numero 29  en 1913, sent deportat fins a Mauthausen en agost de 1940, i traslladat fins a Gusen en febrer de 1941, morint allí el mateix any, en el mes de novembre amb 28 anys, deixant a la Pobla Llarga, dona i filla.
Salvador Bataller Anduig, va nàixer a Castelló de Rugat, encara que hi ha constància que des del seus 15 anys ja vivia a la Pobla Llarga com es senyala en el llibre LA DERROTA PERPETUA de Carles Senso, Guillem LLin, Ximo Vidal, i Salvador Català on es recull la biografia de tots els deportats de les comarques de la Vall d’Albaida, la Costera i la Canal de Navarrés. El Ple Municipal li demana a l’ajuntament de Castelló de Rugat que col•loquen allí la Stolpersteine de Salvador Bataller.
“Agrair a tots els grups municipals el seu si a aquesta moció del grup municipal socialista que servirà per a dignificar a aquestos veïns morts pel nazisme” comenta el regidor de memòria històrica, Ximo Vidal. Aquesta moció ha estat impulsada per la Secretaria de Memoria Democrática del PSPV-PSOE, Alicia Piquer, i se està a la espera de que siga presentada en tots els municipis on hi ha constància de tenir deportats. 
Ajuntament de La Pobla Llarga