| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 04/05/2025

POBLACIONS » General » Educació i formació » Salut i Sanitat

La Generalitat impulsa la formació del personal de cuina de centres escolars per a promoure l’alimentació saludable i sostenible

La formació combina l’elaboració de receptes amb espais de reflexió sobre el paper del personal de cuina en la promoció d’hàbits alimentaris saludables en l’entorn educatiu


._000949
La Generalitat impulsa una formació innovadora dirigida al personal de cuina de centres escolars, amb l’objectiu de transformar els menjadors en espais que promoguen una alimentació saludable i sostenible.
Este programa formatiu s’emmarca en el projecte europeu ‘SchoolFood4Change’, que està cofinançat pel programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, i es desenrotlla amb la col·laboració de l’Associació Empresarial de Restauració Col·lectiva de la Comunitat Valenciana (AERCOV), entitat clau en la difusió dels cursos i en la implicació del sector.
‘SchoolFood4Change’ és una iniciativa europea que involucra 43 organitzacions de 12 països, alineada amb l’estratègia ‘De la granja a la taula’ i els Objectius de Desenrotllament Sostenible de Nacions Unides. En la Comunitat Valenciana, la Generalitat actua com a soci del projecte i desenrotlla les seues accions en el marc de la Cartera d’actuacions de promoció de la salut i prevenció en l’entorn educatiu, que, per mitjà de la Conselleria de Sanitat i la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, s’oferix cada curs a tots els centres educatius, a fi de promoure un enfocament integral de l’alimentació escolar.
Esta formació representa un pas ferm en el compromís de la Generalitat per millorar la qualitat de l’alimentació en els centres educatius, dotant el personal de cuina de ferramentes pràctiques i innovadores que contribuïsquen a menús més saludables, sostenibles i adaptats a les necessitats dels escolars.
El curs ‘Cuina i salut planetària: estratègies culinàries per a una alimentació saludable i sostenible en el menjador escolar’ se celebra durant el mes d’abril a Alacant, Castelló i València, i està dirigit a 75 cuineres i cuiners amb funcions de lideratge i formació dins dels seus equips.
A més, el Centre de Salut Pública de Castelló ha reservat 10 places per al personal de cuina de les residències socioeducatives dependents de la Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, plasmant el compromís d’acostar esta formació especialitzada a diferents contextos professionals vinculats a l’alimentació col·lectiva de grups poblacionals vulnerables. Estes capacitacions tindran impacte en els menjadors escolars a on desenrotllen el seu treball estos professionals al llarg de tota la Comunitat Valenciana.
La formació, amb una duració total de nou hores, s’ha desenrotllat del 22 al 25 d’abril, en sessions teoricopràctiques que combinen l’elaboració directa de receptes amb espais de reflexió sobre el paper del personal de cuina en la promoció d’hàbits alimentaris saludables en l’entorn educatiu.
Entre els continguts destaquen conceptes innovadors com la cuina circular, la gestió de la neofòbia i neofília alimentària, l’ús creatiu de proteïnes vegetals i la transformació de menús escolars des d’una mirada de salut planetària.
L’enfocament formatiu busca millorar l’acceptabilitat dels menús, reduir el rebuig alimentari i fomentar l’ús de productes de proximitat i temporada, a fi de contribuir a menjadors escolars més saludables i sostenibles, adaptats a les necessitats reals de l’alumnat.
Els cursos són impartits per Ximo Pomer i Cristina Ruiz, cuiners col·laboradors del projecte ‘SchoolFood4Change’ formats per a este fi en la Universitat de Ciències Gastronòmiques de Pollenzo (Itàlia), a on van rebre els coneixements i les ferramentes necessàries per a replicar estos continguts en una estratègia basada en el model de formació de formadors. 
Generalitat Valenciana
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.