._000433
El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha anunciat que les comissions falleres rebran enguany 250 euros per a commemorar la declaració de les Falles com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. “Segueix sent una ajuda simbòlica i modesta, però almenys volíem incrementar eixa aportació perquè les comissions puguen celebrar eixe reconeixement històric que és fruit del treball de totes les falleres i fallers valencians”, ha declarat el president.
Rodríguez va aprofitar la seua visita a Madrid, on va participar en la presentació de la festa en Fitur per part del regidor de l'Ajuntament de València, Pere Fuset, per avançar aquestes ajudes i destacar el treball de totes les comissions falleres per al reconeixement mundial de la festa, tant les de la capital com les de les comarques valencianes, on es troben pràcticament la meitat de les comissions censades en la província.
El president de la Diputació ha participat activament en la campanya per a promocionar a nivell internacional una festa que “ens defineix com a poble”, i ja va avançar, en vespres de la trobada en la qual la UNESCO havia de donar el seu veredicte sobre les Falles, que si aquestes eren declarades patrimoni immaterial de la humanitat la institució provincial incrementaria les ajudes que cada any concedeix a les comissions falleres.
Rodríguez ha explicat que cada comissió rebrà enguany 250 euros de la Diputació, en lloc dels 180 que venien rebent fins a hui, i que en aquesta ocasió la banderola que lliurarà la Corporació a les Falles servirà per a commemorar la declaració de la UNESCO.
En 2016, en les primeres Falles de l'equip de govern que presideix Rodríguez al capdavant de la Diputació, es va decidir implicar a les comissions falleres en campanyes de difusió de temes de sensibilització social. En aquella ocasió les més de 800 falles de la província van lluir en els seus monuments una banderola amb el lema ‘No a la violència de gènere’. Un missatge solidari que va unir a les comissions i que en aquesta ocasió girarà entorn del reconeixement de la festa per part de la UNESCO.
Inversió en política festiva
El president de la Diputació es basa en la dinamització social i en la tornada econòmica de les Falles per a explicar la necessitat que les administracions públiques invertisquen en política festiva. “Més enllà de la identitat i la riquesa social que garanteixen aquestes celebracions, hem de destinar recursos econòmics i materials per a desenvolupar i difondre una festa com les Falles, que en realitat és una indústria que realitza una aportació gens menyspreable al Producte Interior Brut valencià, amb una repercussió directa en sectors com el de la música, la pirotècnia, la indumentària i la restauració, entre uns altres”.
La Diputació de València no solament ajuda a les Falles, sinó al fenomen sociocultural que les envolta, des de les subvencions a les bandes de música per a millorar els seus locals d'assaig i seus i adquirir nous instruments, al pagament d'espectacles pirotècnics. “Tots aquests col·lectius, no solament el faller, tant els de València com els que viuen la festa en les comarques, estan d'enhorabona després de l'esperada declaració de la UNESCO”, ha conclòs Rodríguez.
DIVAL