La Diputació lidera el projecte de digitalització del cicle integral de l’aigua de 72 municipis de la província

Jueves, 2 de marzo de 2023 | e6d.es
• Albalat de la Ribera, Antella, Beneixida, Benicull de Xúquer, Benimodo, Càrcer, Corbera, Fortaleny, Massalavés, Polinyà de Xúquer, Rafelguaraf, Real i Sumacàrcer són els pobles de la Ribera que formen part del projecte

._000864

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha presentat un projecte de digitalització del cicle integral de l'aigua a les ajudes estatals del fons PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica). L’objectiu de la convocatòria del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic és col·laborar amb les diferents administracions locals competents per a la millora de la digitalització dels usos de l’aigua urbana.

El projecte de digitalització presentat recull l’adhesió de 72 municipis que fan una gestió directa del servei del cicle de l’aigua, és a dir, del subministrament d’aigua potable domiciliària i del clavegueram. Tots ells tenen una població inferior a 20.000 habitants (de fet, el 93% dels municipis no aconseguix els 5.000 habitants). “Açò suposa un reconeixement i un impuls a desenes de pobles valencians que fan una gestió directa d’un bé public”, indica Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València i responsable de l’àrea de Medi Ambient.

El projecte compta amb un pressupost que supera els cinc milions d’euros i és fonamental per a dotar als municipis d’equips de mesurament i d’eines informàtiques que els permeta conéixer en temps real l’estat de les seues xarxes, optimitzar els rendiments hídrics i energètics, i la possibilitat d’anticipar accions i planificar inversions en la millora i el manteniment de les seues xarxes d’abastament d’aigua potable i de sanejament.

"L’objectiu de la sol·licitud presentada és reduir les fuites d’aigua potable i les filtracions d’aigües residuals. Les tuberies estan molt envellides per una mancança històrica d’inversió. Tanmateix, als municipis valencians ho estem intentant revertir a través de l’estratègia Reacciona, que creàrem en 2020. Des d’aleshores, hem invertit més de 21 milions d’euros i enguany traurem de nou la convocatòria d’ajudes per a la millora del cicle integral de l’aigua, dotada amb prop de 8 milions d’euros", ha afegit Amigó.

Els 72 municipis que formen part del projecte, redactat per l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, són Ademuz, Aielo de Rugat, Albalat de la Ribera, Alcublas, Alpuente, Antella, Aras de los Olmos, Atzeneta d’Albaida, Ayora, Barxeta, Bèlgida, Bellreguard, Bellús, Benagéber, Benavites, Beneixida, Benicolet, Benicull de Xúquer, Benifairó de la Valldigna, Benimodo, Benissoda, Bicorp, Càrcer, Carrícola, Casas Altas, Casas Bajas, Castellonet de la Conquesta, Castielfabib, Cerdà, Chera, Cofrentes, Corbera, Cortes de Pallás, Domeño, Dos Aguas, Estubeny, Fontanars dels Alforins, Fortaleny, Fuenterrobles, Gàtova, Gestalgar, Godelleta, la Granja de la Costera, Jalance, Jarafuel, Llanera de Ranes, Losa del Obispo, Massalavés, Massanassa, Millares, Montesa, Palmera, la Pobla del Duc, Polinyà de Xúquer, Potries, Quart de les Valls, Quesa, Rafelguaraf, Real, Rugat, Salem, San Antonio de Benagéber, Sinarcas, Sot de Chera, Sumacàrcer, Titaguas, Torrebaja, Tuéjar, Utiel, Vallanca, la Yesa i Zarra. Els municipis sumen una població total de més de 100.000 habitants.
Diputació de València