| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 04/12/2021

POBLACIONS » Cullera » Cultura » Música

La Diputació de València reivindica la música de banda en la 44ª edició amb un certamen ple de novetats

El diputat de Bandes de Música Jordi Mayor presenta l'esdeveniment que se celebrarà els dies 11 i 12 de desembre a l'Auditori del Palau de les Arts

._000841
La Diputació reivindica la música de banda amb la 44ª edició del seu Certamen provincial i l'organització de la Festa de la Música Valenciana, que tindran lloc este mes de desembre al Palau de les Arts. El carrusel de concerts arrancarà dissabte que ve, 4 de desembre, amb la Unió de Llíria, l’Ateneu de Cullera i la Artística de Buñol en una gran festa musical conjunta a l'Auditori del Palau, embrió de la futura secció especial del concurs; i continuarà dissabte 11 i diumenge 12 amb la celebració del Certamen de Bandes de la Diputació, que torna a la presencialitat amb més recursos econòmics i novetats organitzatives i estructurals.
Ho ha posat en escena este dijous el diputat delegat de Bandes de Música, Jordi Mayor, qui ha explicat que l'estructura del certamen “es veurà reforçada per un sistema de puntuació que passa de tres a deu criteris, amb l'objectiu de garantir unes deliberacions més precises per part d'un jurat que serà internacional”. “Una altra de les novetats és un repertori més cuidat, amb l'aposta pels drets d'edició i composició de les obres i l'encàrrec de noves composicions”, afig un Jordi Mayor que, en la seua condició de músic, està decidit a fusionar el creixement del certamen i la major promoció del fenomen bandístic valencià.
Acompanyat pel president de la Diputació, Toni Gaspar, i el cap de servei de Cultura de la corporació, Josep Vidal, el responsable de Bandes de Música ha insistit en la necessitat que la maquinària que fa possible este certamen “continue donant oportunitats a les societats musicals valencianes en l'aposta per la vertebració sociocultural del territori”. Mayor ha assenyalat, no obstant això, que l'edició d'enguany “no respon al cent per cent al que volem que siga el certamen, amb dos objectius prioritaris com són que isca al carrer i que arribe als pobles”.
En espera que l'evolució de la pandèmia permeta implantar eixos canvis definitius que acosten el certamen als municipis, el president Gaspar ha destacat l'esforç inversor i organitzatiu de la “primera delegació de Bandes de Música en els més de 200 anys d'història de la Diputació”, els resultats de la qual “comencen a apreciar-se en la qualitat dels esdeveniments organitzats, la professionalització del jurat i la intenció d'acostar a la gent la festa de la música, elements que contribuïxen al fet que el nostre certamen cresca com a referent de la vida cultural i musical valenciana”.

Jurat internacional
L'acte de presentació al Palau dels Scala ha servit també per a conéixer els membres d'un jurat que estarà presidit per la directora d'orquestra Ingeborg Stijnen, presidenta del comité assessor de Cultura de la província de Limburg, als Països Baixos; i que comptarà a més amb els compositors i directors Julio Domingo Escamilla i Ferrer Ferran. Un jurat internacional que s'encarregarà de valorar les interpretacions de les set societats musicals participants, distribuïdes en tres seccions d’acord amb el nombre de músics.
En la matinal del dissabte 11 actuaran les bandes de la secció quarta, amb els ‘Versos al alba’ de Julio Domingo com a obra obligada i un màxim de 40 músics participants. La Societat Amics de la Música de Benifaraig, dirigida per Jaume Castelló, la Societat Instructivo-musical del Palmar, dirigida per Jordi Peiró, i la Banda Jove de l'Agrupació Musical Santa Cecília del Grao competiran pel primer premi de la secció interpretant un total de tres peces, una de preparació, l'obra comuna i una de lliure elecció.
A la vesprada serà el torn de la secció tercera, amb un màxim de 50 músics per banda i ‘La festa de les falles’ de Ferrer Ferran com a obra obligada. Competiran en esta secció La Tropical de Benigànim, dirigida per Juan Carlos Sempere; l'Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador, amb Manuel Godoy al capdavant; i l'Agrupació Musical Carrera Fuente de San Luis, sota la batuta de Dídac Bosch.
Per a la vesprada del diumenge 12 de desembre queda la secció segona que, amb un límit de 70 músics, comptarà en la present edició amb la participació de la Societat Protectora Musical La Lira d’Alfarp, dirigida per Hugo Chinesta. L'obra ‘Juanes’, del propi Chinesta, servirà de calfament a la banda d'Alfarp, que haurà d'interpretar com a peça obligada el ‘Mare Nostrum’ de Miquel Asins i que ha optat per ‘El jardí de les delícies’ de Ferrer Ferran com a peça lliure.
El certamen té programades, fora de concurs, les actuacions de Jazzmatiks per a la jornada vespertina del dissabte, i de la Societat Musical La Primitiva de Rafelbunyol com a prèvia al lliurament de premis de la secció segona, abans del tancament d'esta 44ª edició.

Festa de la Música Valenciana
L'entrant de la present edició del Certamen de Bandes de la Diputació serà en esta ocasió un gran plat, un exquisit menú amb la Unió de Llíria, l'Ateneu de Cullera i La Artística de Buñol com a protagonistes del concert de la Festa de la Música Valenciana, que podrà degustar-se dissabte que ve, 4 de desembre, a partir de les 17:30 hores a l'Auditori del Palau de les Arts i amb accés gratuït.
I no serà un concert qualsevol, ja que el diputat de Bandes de Música, Jordi Mayor, avança que esta festa de la música és “l'avantsala del que està per vindre, d'una secció especial del Certamen que, quan puga tornar l'any vinent, ho farà amb les millors bandes a nivell autonòmic i un escenari que ha acollit tradicionalment el concurs com és la Plaça de Bous de València”.
Les bandes dirigides per Ferrer Ferran, en el cas de l’Ateneu Musical de Cullera, Pablo Marqués, al capdavant de la Unió Musical de Llíria, i Mario Ortuño, a la batuta de l'Artística de Buñol, interpretaran simfonies de Xostakóvitx, James Barnes, Tichelli, Asins, Carrascosa i Maslanka, entre altres, en un concert homenatge a la música valenciana amb obres com ‘Atenea’, ‘Artística i buñolera’, ‘Algo muy diferente’ o ‘La viuda valenciana’. El programa inclou el lliurament de les distincions als directors que han guanyat tres vegades el certamen i a les bandes centenàries de la província, cas de les societats participants.
Diputació de València


 

._000696

._000826
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.