La consulta a les famílies per a triar la llengua base en l’educació dels seus fills se celebrarà del 25 de febrer al 4 de març
“Esta consulta dona veu i capacitat de decisió a les famílies i el resultat de la consulta serà el que estes decidisquen”, afirma el conseller Rovira
El procés de consulta a les famílies per a l’elecció de la llengua base en l’educació dels seus fills a partir del curs escolar 2025-2026 es farà entre el 25 de febrer i el 4 de març. Així es desprén de l’Orde publicada hui en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).Per a la consulta s’ha dissenyat un procés senzill. Les famílies triaran de manera telemàtica la llengua principal, valencià o castellà, per a cada un dels seus fills matriculats en centres públics o concertats en 2n cicle d’Infantil, Primària o els tres primers cursos d’Educació Secundària Obligatòria (ESO). En este procés serà suficient que vote un representant legal per cada fill.
Per a votar caldrà accedir a la web de la Secretaria Digital, que s’activarà en els pròxims dies. Una vegada s’accedisca caldrà seleccionar el seu fill/a introduint el número d’identificació de l’alumnat (NIA), que podrà trobar en la fitxa de dades del seu fill/a proporcionada amb anterioritat pel centre educatiu.
La Conselleria d’Educació garantix que totes les famílies puguen votar i si en algun cas hi ha dificultats per a accedir a un sistema informàtic, podran fer-ho des dels seus centres. A més, en el cas d’alumnat afectat per les inundacions del passat 29 d’octubre i que estiga reubicat en altres centres, les famílies podran votar des de qualsevol centre educatiu.
Es tracta de la primera consulta d’estes característiques que es fa a la Comunitat Valenciana. “S’ha acabat el temps en què l’Administració decidia la llengua en què estudiaven els xiquets i les xiquetes de la Comunitat Valenciana. La planificació lingüística es farà, per primera vegada, a partir de la voluntat expressada per les famílies. Esta consulta els dona veu i capacitat de decisió i el resultat de la consulta serà el que estes decidisquen”, ha assenyalat el conseller d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira.
La llengua base serà la llengua que tindrà més pes i més presència en l’ensenyança i, si és el cas, la que s’utilitzarà perquè l’alumnat aprenga a llegir i escriure, en 2n cicle d’Infantil i els dos primers cursos de Primària. “En qualsevol cas, el sistema serà equilibrat, amb una diferència del 20 % entre una llengua i l’altra. Es tracta que tot l’alumnat tinga un domini del castellà i valencià en finalitzar l’etapa educativa obligatòria”, ha indicat Rovira.
El conseller ha animat les famílies a participar en la consulta “amb absoluta llibertat” i trien la llengua que preferisquen. “L’Administració és neutral i no opina ni es decanta per cap opció. La veu de les famílies és la clau d’este procés”, ha assenyalat.
En el cas que no participen en la consulta el centre, en virtut de la seua autonomia, assignarà l’alumne/a una llengua base o l’altra segons el resultat obtingut.
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
La província de Castelló registra la major participació amb un 59,81 %, seguida de València amb 58,81 % i Alac...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
La publicació ha de realitzar-se en els taulers d'anuncis de l'interior del centre amb dades que es generen a ...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
La Ribera Alta: valencià 80,49 % i 19,51 % castellà; la Ribera Baixa: valencià 85,81 % i 14,19 % castellà
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
