La Comunitat Valenciana torna a batre un altre rčcord de recuperació de tones de vidre reciclat

Martes, 20 de diciembre de 2022 | e6d.es
• En el tancament de novembre de 2022 s’han reciclat ja 102.700 tones, mentre que en tot 2021 es van recuperar 101.432 tones

._000723
La Comunitat Valenciana ha superat el mes de novembre de 2022 la recuperació total de vidre reciclat de tot l’exercici 2021, tal com acrediten les dades del tancament de novembre de 2022, amb 102.700 tones, respecte de les 101.432 de tot l’exercici de 2021.
Es tracta, per tant, d’una nova xifra històrica de recuperació de vidre reciclat a la Comunitat Valenciana, mai assolida fins ara en aquesta comunitat autònoma. Per canals de recuperació, el que més s’ha incrementat és el de recollida separada amb un increment d’un 10 % respecte a novembre de 2021 (85.033 tones el novembre de 2022, enfront de les 77.075 de novembre de 2021).
Per canals, al tancament de novembre de 2022, s’ha recuperat un 82,79 % del vidre selectivament en origen, mentre que el 17,21 % restant s’està recuperant per altres canals complementaris, com per exemple la recuperació en plantes de tractament de residus mesclats de vidre trencat o altres canals de recollida separada comercial, en una quantitat inferior.
La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha manifestat la seua satisfacció amb aquests resultats, perquè “una vegada més estem més conscienciats amb la necessitat de reciclar en origen, cadascú des de les nostres cases, i resultat d’això és l’increment que any rere any veiem quan fem balanç”.
Navarro també ha insistit que amb la recent aprovació de la Llei valenciana d’economia circular “farem un altre salt de qualitat per a la reducció, la recuperació i la reutilització dels residus que generem”.
A més, la consellera ha apuntat que “les dades ens donen la raó en la nostra aposta clara per la millora contínua, sempre buscant més i millors canals de recuperació de materials, a través de la recollida separada i, si és necessari, l’afinament en planta, en aquest cas de recursos valuosos com el vidre, que és un material quasi 100 % reciclable”.
La consellera també ha recalcat la necessitat d’abundar en la jerarquia de gestió de residus, amb la reducció i la reutilització de materials en primer lloc, així com el reciclatge de qualitat en cas que els béns es transformen en residus.
Així mateix, Navarro ha volgut llançar un missatge positiu tenint en compte les dades actuals de 2022 i la previsió de tancament de l’any, “atesos els nous projectes de millora importants de llarg a llarg de la Comunitat Valenciana, com ara les noves recollides separades porta a porta i la incorporació de més instal·lacions a la recuperació de fins per a les quantitats inferiors de vidre trencat”.
De la mateixa manera, s’ha referit al projecte d’ampliació fase 2 de la contenerització de vidre que s’està desenvolupant des dels primers dies d’aquest 2022 a la ciutat de Castelló de la Plana, que “està donant ja resultats singularment positius”.
Cal afegir-hi que la Generalitat i Ecovidrio presentaran conjuntament les dades de 2022 quan aquestes dades es troben completament validades a primers de gener de 2023, igual que es realitza en cada anualitat. Tot i que, com ja ho demostren les dades actuals, seran clarament millors que les de 2021, perquè s’ha superat ja, a tancament de novembre de 2022, la xifra completa de tot 2021.
Generalitat Valenciana