Josep Franco participa en «Llegir en valencià» amb una història ambientada en Sueca

Domingo, 26 de junio de 2016 | e6d.es
• Josep Franco s’ha inspirat en la tarara per a escriure El catxerulo d’Andreu

._000296


._000344

L’onzena edició de la campanya «Llegir en valencià» convida els lectors a llegir relats que els submergiran en les històries que, al voltant d’una cançó popular valenciana, han imaginat i escrit els autors i les autores. Textos d’una gran qualitat literària escrits per a l’ocasió per autors valencians consolidats i de renom. Entre ells està l’escriptor suecà, Josep Franco, qui s’ha inspirat en la tarara per a escriure El catxerulo d’Andreu. La tarara.
Andreu Claver és un xiquet entremaliat a qui la mort de son pare, Ximo el Ratat, l’obliga a fer-se un xic seriós i treballador que ha d’ajudar sa mare, Saletes la Tendra, per a tirar avant. Comença a treballar als camps d’arròs i allà coneix Manuel, un de tants emigrants que arriben a Sueca cada setembre a guanyarse la pataqueta. L’amistat amb Manuel, un home honrat i treballador, canviarà la vida d’Andreu i Saletes per sempre.

La col•lecció «Les nostres cançons»
L’objectiu d’aquesta campanya impulsada per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura és, com les anteriors, que la gent llija i que, a més, ho faça en valencià. «Llegir en valencià, les nostres cançons» és l’única campanya de promoció de la lectura en valencià en què estan implicades nombroses entitats públiques i privades que treballen per un objectiu comú: fomentar la lectura i promocionar la nostra llengua. Així com donar a conéixer els costums, les tradicions i la cultura del poble valencià.
Entre els i les autores que participen enguany en la campanya està Teresa Broseta, Isabel Canet, Carles Cortés, Enric Lluch, Pepa Guardiola, Vicent Usó, Anna Moner, Silvestre Vilaplana, Mercè Climent i Àngels Gregori. Cada narració està dedicada a una cançó popular concreta: La Panderola, La xata melindrera, El Cabanyal, Amparito la filla del mestre,  Ja ve Cento de ca la nóvia, El sereno i la serena, Serra de Mariola, El tio Pep se’n va a Muro, La lluna, la pruna i A la voreta del mar.
A més a més, enguany volem donar una importància especial a la cançó en valencià. Per això, cada llibre contindrà impresa la lletra de la cançó i posarem a l’abast de tots els qui completen la col•lecció de llibres un CD exclusiu amb les onze cançons gravades pel cantautor valencià Paco Muñoz.
Enguany, igual que les darreres edicions, també s’ha creat un espai web exclusivament per a la campanya (www.llegirenvalencia.org), on trobarem tota la informació detallada: el calendari de distribució, els articles d’animació a la lectura que aniran publicant-se a Levante, recomanacions d’altres lectures i el concurs per a guanyar vals de compra per als supermercats Consum, vals de compra per a les botigues de Pollos Planes i vals de menú per a dos persones per a consumir en els restaurants La Parrilla de Pollos Planes.
A més dels patrocinadors i col•laboradors històrics, també alguns ajuntaments dels pobles on estan ubicats els paisatges que apareixen en els llibres de la campanya s’han sumat a la iniciativa. Així, els ajuntaments de Xàbia, Altea, Simat, Algemesí, Sueca, Oliva, Cocentaina i Muro han confirmat també el seu suport a «Llegir en valencià, les nostres cançons».
Ajuntament de Sueca