Guadassuar celebra hui ‘La Repartició de la Carn’, preludi de la festa de Sant Vicent

Lunes, 21 de enero de 2019 | e6d.es
• A partir de les 15:30 hores, la cavalcada actual recorrerà els carrers de la localitat fins arribar a la Plaça Major
 ._000546

._000368
Com cada hivern a Guadassuar la festa gira al voltant del patró Sant Vicent Màrtir. Tots els veïns de Guadassuar saben que la festa de Sant Vicent s´inicia oficialment la vespra, el dia 21 de gener, amb l´acte de ‘La Repartició de la Carn’. Hui, a les 15'30 hores, s´inicia l´actual cavalcada, que rememora l´antic repartiment de menjar entre les famílies necessitades de la població, i finalitza a mitjan vesprada a la plaça Major, on des del balcó de l'ajuntament s'inaugura ara la Fira amb un pregó, encara que ja ha estat a ple rendiment al llarg del cap de setmana.
Originàriament era un acte comunitari de repartiment públic a la gent pobra de la vila dels aliments necessaris per celebrar dignament el dia del patró: carn, arròs, pa, oli, etc. Els aliments eren transportats en carros i precedits pel tabalet i la dolçaina. Participaven, com ara, els festers acompanyats de les autoritats civils i religioses i del poble en general, i recorrien pràcticament tot el poble acompanyats per la banda de música.
A Guadassuar els majorals, encarregats d´organitzar la festa, solien criar animals (ovelles, cabrits, bous, etc.), directament o mitjançant altres familiars, per destinar-los a l´acte de la repartició.
A dia de hui,, encara que conserva el nom, és una cavalcada popular, lúdica i cívica, en què es reparteix mistela i dolços tradicionals (rotllets fregits, rosegons, etc.), transportats en els carros, als veïns i als visitants. Molts guadassuarencs, residents en altres poblacions, encara acudeixen per participar en ella, perquè ho consideren com una manifestació de pertinença al poble de Guadassuar. En els últims anys s´ha produït una renovació i potenciació d´aquest acte tan significatiu en el calendari festiu de Guadassuar.
A més, s´ha incorporat associacions socials i culturals de la localitat com el Bolero de Guadassuar, un dels elements més singulars de la cultura popular de Guadassuar, i d´altres balls com el de Gegants i Nanos, la Muixeranga de Guadassuar, etc.
E6D