Gener, un mes crític en l'ocupació de la Ribera

Lunes, 6 de febrero de 2023 | e6d.es
• Els baixos salaris dels treballadors de la comarca no ajuden a l'acceleració econòmica

._000814
Segons les xifres publicades pel SERVEF, l'atur registrat el mes de gener del 2023 a la Ribera, s'ha situat en 17822 persones, és a dir, 492 més que el mes de desembre, amb un increment mensual del 2’84%.
Per part seua, les dades anuals indiquen que tenim en aquest mes 971 aturats menys que el mateix mes del 2022 el que suposa una disminució de desocupació anual del 5’17%.
Quant a la contractació, s'han registrat 7322 contractes al gener de 2023, la qual cosa ha suposat 5092 contractes menys que en el 2022 és a dir un 41’02% de disminució interanual. Per gèneres, 3100 han sigut a dones (42’34%) i 4222 a homes (57’66%). La contractació indefinida mensual és de 3050 contractes (un 147’36% més que l'any passat) i la contractació temporal és de 4218 contractes el que significa un 41’66% en indefinits i la temporal un 57’61%. Els contractes han sigut tant en els temporals com en els indefinits, un 59’63% a jornada completa i un 40’37% a temps parcial.
Per a Raül Roselló, Secretari General Comarcal d'UGT-*PV, “A pesar que a la Ribera hi ha 971 aturats menys que l'any passat, l'evolució de l'ús del mes de gener cal qualificar-la clarament com a desfavorable ja que s'apunten indicis d'estancament de l'ocupació a la comarca, amb el tercer mes consecutiu d'increment de la desocupació. La pujada de l'IPC que no ve reflectida en la pujada dels salaris no revitalitza l'ànim del consum i com a conseqüència la reactivació de l'economia”
Roselló indica que “cal destacar també que la pujada del SMI a 1080 aprovada aquest passat dimarts, permetrà a multitud de persones assalariades pal·liar gran part de la pèrdua adquisitiva acumulada durant l'any 2022, ajudant a reduir la desigualtat salarial i els alts nivells de pobresa que encara persisteixen hui dia a la comarca”.
Respecte a la qualitat d'ocupació, Roselló indica que “el primer mes de 2023 continua la senda d'estabilitat oberta després de l'entrada en vigor de la Reforma Laboral de 2021, llançant una proporció de contractes indefinits del 41’66%, molt superior a la tradicionalment registrada en aquest mes”.
Roselló incideix en un altre problema que cal tractar, l'atur de llarga duració, per al que és necessari reformar les Polítiques Actives d'Ocupació perquè realment milloren les oportunitats de trobar un ús de totes les persones que porten més d'un any en situació de desocupació. Per a això, tanmateix, és necessari que la nova Llei d'Ocupació proveïsca als Serveis Públics d'Ús dels mitjans i recursos necessaris per a desenvolupar la seua labor de manera efectiva.
En definitiva, després d'un any de Reforma Laboral, és possible constatar les virtuts que la nova norma ha portat per a la millora de les condicions laborals de la classe treballadora, encara malgrat el difícil context econòmic. UGT va presentar aquest passat mes de gener un informe on es feia evident l'èxit d'aquesta reforma, molt positiva per al mercat de treball, i per a les empreses i persones treballadores d'aquest país. Una reforma que ha permés la disminució de la precarietat laboral, ajudant a l'estabilització de la negociació col·lectiva, igualant les relacions laborals.
UGT