Festes Algemesí 2016 | XXIX Dansà a la Mare de Déu amb gegants i cabuts

Lunes, 5 de septiembre de 2016 | e6d.es
• Des de la Capella de la Troballa fins a la Plaça Major, organitza Grup de danses “Berca”

Algemesí és un poble marcat per la celebració, cada 7 i 8 de setembre, d'una de les festes més arrelades i importants per als valencians: la processó de la Mare de Déu de la Salut. La devoció a una imatge mariana, trobada segons conta la llegenda allà per l'any 1247 en el tronc d'una morera, ha esdevingut un referent sobre el qual es fonamenta una desfilada de danses i músiques única. Tradició, fe i cultura desfilen pels carrers: són les festes de la Mare de Déu de la Salut.
Les primeres notícies que es coneixen sobre la celebració de la Festa són unes partides de descàrrec sobre el cost de la festa de la Mare de Déu l'any 1610, duta a terme per iniciativa dels veïns dels carrer de Berca on ja existia la Capella de la Troballa. En 1680 passà de ser festa de carrer per a convertir-se en festa de tot el poble. És molt possible que la festa ja quedara instituïda el 1747, amb la commemoració del cinqué centenari de la troballa i es pensa en una processó de volta general.
La història deixa al seu pas ritus i representacions sobre les quals se sedimenta la identitat dels pobles. La societat valenciana, tan necessitada de referents d'acceptació irrefutable, ha trobat una manifestació ancestral sobre la qual escriure el seu futur. Per això, les festes patronals d'Algemesí mereixen una especial atenció. El ressorgir experimentat en les últimes dècades i el seu innegable valor antropològic la converteixen en una manifestació viva de la cultura valenciana.
Cada 7 i 8 de setembre les processons a la verge omplin els carrers d'estels de colors que es recreen en els capritxosos moviments de la Muixeranga, els Bastonets, la Carxofa, els Arquets, les Pastoretes, el Bolero i els Tornejants. Sonen, ressonen les melodies de la dolçaina i el tabalet. Són les danses i les músiques d'un poble que de generació en generació participa, de forma conscient o inconscient, en el bastiment de la seua festa, en la construcció i desenvolupament de la seua pròpia identitat.


PROGRAMA D’ACTES 2016
 

Dilluns, dia 5 de setembre, vuité dia de novena
08:00 Missa a la Capella de la Troballa.
19:30 Visita a la Mare de Déu, a la Basílica de Sant Jaume, a continuació Missa.
20:30 “Assajos pel poble”, els Tornejants al carrer Gamieta i al carrer Mare de Déu de la Salut, al davant de la seua capelleta.
20:45 “Assajos pel poble”, l’Apostolat a l'Església de Sant Pius X.
21:00 “Assajos pel poble”, la Nova Muixeranga, a la capelleta de Sant Josep, del Grup Josep Sales del Raval de Sant Roc.
22:00 Tradicional novena a la Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Troballa.
En finalitzar la novena, XXIX Dansà a la Mare de Déu, amb gegants i cabuts des de la Capella de la Troballa fins a la Plaça Major, organitza Grup de danses “Berca”.

Dimarts, dia 6 de setembre, darrer dia de novena i avant vespra de la Mare de Déu
08:00 Missa a la Capella de la Troballa.
18:30 “Assajos pel poble”: Pastoretes, Arquets i Carxofa, a la placeta de Sant Miquel.
19:30 Visita a la Mare de Déu, a la Basílica de Sant Jaume, i a continuació Missa.
20:30 Cercavila pels carrers de Volta General, pels Dolçainers i Tabaleters d’Algemesí.
22:00 Tradicional novena a la Mare de Déu de la Salut a la Capella de la Troballa.
En finalitzar la novena, castell de focs artificials. Tot seguit representació dels Misteris i Martiris de la processó, rifes i pluja de caramels a la porta de la Capella.
23:00 Presentació del Concert Extraordinari de la Banda Simfònica “Santa Cecília”, de la Societat Musical d’Algemesí, a la plaça Major.
23:15 Primera part del Concert Extraordinari.
24:00 Inici de la Nit del Retorn. Obertura de les portes de la Capella de la Comunió de la Basílica. Ambientació i Àngelus.
Tot seguit, Vol del Retorn des del Campanar de la Basílica i disparà de 21 salves a la Mare de Déu.
A continuació, segona part del Concert Extraordinari.
Desprès del Concert, cada hora, Vols del Retorn que es perllongaran fins l’alba.

Dimecres, dia 7 de setembre, vespra de la Mare de Déu
08:00 Missa a la Capella de la Troballa.
09:45 Concentració a la Plaça Major de festers, dolçainers i tabaleters, i tots aquells que vulguem participar a la Plega de la Mare de Déu.
10:00 Prec, oferiment i Virolai a la Mare de Déu a la Basílica, d’inici de la Plega.
10:15 Plega General. Eixida de la Plaça Major per a recórrer amb ambient festiu els distints carrers i barris del poble.
12:00 Volteig general de campanes en tots els campanars del poble.
17:00 Veneració de la imatge de la Mare de Déu, a la Basílica, fins a les 19:00 hores.
19:30 Trasllat de la Mare de Déu a l’Altar Major, i solemne Cant de Vespres, amb ofrena de nards a la Mare de Déu, acompanyarà la Schola Cantorum “Joan Baptista Cabanilles” d’Algemesí.
En acabar les Vespres, al campanar, toc de l’Avemaria, amb el Repic de la Xerevia.
20:30 Missa a la Basílica.
22:00 Processó de les Promeses.
Al finalitzar, entrada solemne de la Mare de Déu a la Capella de la Troballa i disparà d’un castell de focs d’artifici i a continuació Missa de la Germandat Sacerdotal.
Després de la Missa, a la Capella de la Troballa “Introducció i anunci de les Lloances a la Mare de Déu”, a càrrec d’UNAM Teatre.
A continuació, Vetla a la Capella fins l’alba.


Dijous, dia 8 de setembre, Dia de la Mare de Déu
07:30 Vol general de campanes, al Campanar de Sant Jaume.
08:00 Despertà pels dolçainers i tabaleters pels carrers de la Volta General, eixint de la Plaça Major.
08:00 Missa a la Capella de la Troballa per tots els festers difunts
09:00 Missa a la Capella de la Troballa pels difunts dels balls, misteris i martiris, personatges bíblics, volants, músics i tots els col•laboradors i participants en les festes.
10:00 Processoneta del Matí. L’anda de la Mare de Déu la portaran militars del poble i els volants.
En arribar a la Plaça Major, apoteòsica entrada, amb tots els balls, disparà de salves, traques, i solta de coloms pels colombaires locals.
A continuació, a la Basílica, Missa Major concelebrada, acompanyada en el cant per la Schola Cantorum “Joan Baptista Cabanilles d’Algemesí” i orquestra.
Després de la Missa, al final del parc Salvador Castell, Monumental mascletà.
18:30 Missa a la Basílica.
19:30 Processó de Volta General.
En arribar a la Plaça Major, disparà d’un castell de focs d’artifici i entrada solemne de la Mare de Déu a la Basílica. Oració, Cant de l’Apostolat, trasllat de l’Imatge al seu cambril i Virolai final.
Ajuntament d'Algemesí