FACUA CV denuncia al Zevra Festival de Cullera per imposar un pagament extra per a tornar a entrar al recinte

Miércoles, 23 de agosto de 2023 | e6d.es
• L'associació també ha denunciat a la promotora per impedir entrar amb menjar i beguda, cobrar tres euros per retornar els diners sobrants de les polseres 'cashless' i imposar-la com a única forma de pagament

._000723
FACUA Comunitat Valenciana ha denunciat a Dosser Music Cullera AIE, promotora del Zevra Festival celebrat del 21 al 24 de juliol a Cullera, per prohibir l'accés amb menjar i beguda de l'exterior, cobrar "despeses de gestió" per retornar els diners sobrants de la polsera cashless, imposar aquest mètode com a única forma de pagament i cobrar una quantia addicional al cost de l'entrada a qui volguera poder entrar i eixir del recinte lliurement. La denúncia ha sigut dirigida al Servei d'Espectacles i Establiments Públics de la Generalitat Valenciana.
L'empresa organitzadora va imposar una clàusula de "reaccés no permés" si no es pagava 15 euros per un dia o 30 euros per a les tres jornades de celebració de l'esdeveniment. Així mateix, va establir un termini d'únicament quatre dies per a retornar, previ pagament de 3 euros, els diners sobrants de la polsera cashless.
L'associació considera que aquesta mesura se sustenta exclusivament en criteris economicistes, buscant la promotora del festival el seu enriquiment de manera il·lícita. Al seu torn, entén que no hi ha justificació per a l'aplicació d'aquesta norma, perquè si les entrades i eixides del recinte pogueren afectar el normal desenvolupament de l'espectacle o suposar un problema de seguretat, en cap cas es permetria el reaccés a aquestes.
Sobre la polsera cashless, en la seua pàgina web quedava recollit que seria l'únic mètode de pagament vàlid durant el festival per a pagar la beguda, el menjar del càmping i el marxandatge.

Imposicions sense base legal
Aquesta mesura atempta contra l'article 60 del Reial decret-Legislatiu 1/2007, que exposa que "els empresaris no podran facturar als consumidors i usuaris, per l'ús de determinats mitjans de pagament, càrrecs que superen el cost suportat per l'empresari per l'ús de tals mitjans (...) correspon a l'empresari provar el compliment de les obligacions a què aquest article es refereix".
Respecte a la imposició d'un termini de només quatre dies per a sol·licitar la devolució dels diners sobrants de les polseres i la prohibició d'entrar amb menjar i beguda de l'exterior, resulta completament abusiu atenent el que es disposa en l'article 82.1 del Reial decret legislatiu 1/2007, de 16 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris i altres lleis complementàries, segons el qual "es consideraran clàusules abusives totes aquelles estipulacions no negociades individualment i totes aquelles pràctiques no consentides expressament que, en contra de les exigències de la bona fe causen, en perjudici del consumidor i usuari, un desequilibri important dels drets i obligacions de les parts que es deriven del contracte".
A més, l'antiga Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan) -ara, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan)-, va publicar en 2016 un informe relacionat amb aquest mateix assumpte, en aquella ocasió amb la prohibició en cinemes, en el qual concloïa que existia una "clàusula abusiva" ja que el consumidor "es veu privat de la prestació principal, de manera injustificada, havent abonat l'entrada, sobre la base d'una limitació imposada unilateralment respecte a un servei accessori que no ha sol·licitat, i tenint en compte que l'activitat bàsica de l'empresa no és la venda i distribució de menjar i beguda".
Per tot això, FACUA Comunitat Valenciana ha exigit al Servei d'Espectacles i Establiments Públics de la Generalitat Valenciana que òbriga expedient sancionador a la promotora del *Zevra Festival en entendre que s'ha vulnerat la normativa vigent en matèria de consum.
FACUA Comunitat Valenciana