Es crea a Algemesí l'Associació Fossar

Miércoles, 11 de mayo de 2022 | e6d.es
• Amb els familiars de les víctimes de la repressió franquista, les restes dels quals estan dipositades en el memorial o fossar que es troba a l’entrada del cementeri d’Alzira

._000723
El passat dissabte dia 7 de maig en la Biblioteca Pública d’Algemesí ens reunirem els familiars de les víctimes de la repressió franquista les restes dels quals estan dipositades en el memorial o fossar que es troba a l’entrada del cementeri d’Alzira. Quasi una vintena de familiars assistiren a la reunió en la qual es van votar i aprovar els estatuts de la nova associació,  i es va escollir la Junta provisional que la posarà en funcionament.
A l’acte assistí el Vicepresident de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, Luís Botello, que ens assessorà i orientà en tots els dubtes que van sorgir. Prèviament, per les xarxes socials, familiars de 28 assassinats pel franquisme s’havien posat en contacte amb els promotors, i els havíem organitzat a través de missatgeria instantània.
Cal explicar que les víctimes franquistes que es troben en Alzira presenten una diferència en relació a altres llocs. No es troben ja en una fossa en terra, sinó que, durant la primera legislatura de la restauració de la democràcia, les seues restes foren traslladades a un fossar d’obra sobre el qual es realitzà un memorial. Són unes víctimes a les que en el seu moment el primer ajuntament democràtic tractà dignament amb els criteris i possibilitats de l’època. Però ara, els familiars, volem anar més enllà i per una banda identificar, singularitzar i recuperar, qui vulga, les seues restes per a que descansen, cadascú al seu poble, amb els ser estimats.
En el Fossar hi ha víctimes de molts pobles de la Ribera (Alzira, Algemesí, Carcaixent, Alberic, Guadassuar, Llaurí, Favara, Albalat de la Ribera, Corbera, Tous) i fins i tot de Simat de la Valldigna. Ara bé, no sols volem identificar-les i recuperar-les, sinó que igual d’important és per a nosaltres recuperar la seua memòria, donar a conèixer les seues vides i els seus últims testimonis, i  explicar a la gent que moriren pel simple fet què defensaren la democràcia i ho pagaren amb la seua vida.
Els nostres familiars foren assassinats per l’estat il·legítim de Franco, i  sent civils foren jutjats per la justícia militar, una “justícia” que no els donà cap possibilitat de defensar-se. La majoria foren acusats de rebel·lió o auxili a la rebel·lió, tot i que foren els seus botxins els únics que es rebel·laren contra l’estat de dret. La tasca doncs de conscienciació i defensa de la seua memòria és l’altre gran objectiu que ens hem proposat.
A més a més, l’Associació ajudarà a tots aquells familiars de les víctimes que no hagen pogut encara accedir a l’expedient del judici o altra documentació que obre en els arxius històrics, a obtenir-la, i,  com no, es posarà en contacte amb els ajuntament que tenen fills seus en el Fossar per tal que col·laboren i promoguen aquesta lluita i, com administració que són, facen totes les gestions possibles per a portar-los finalment al seus pobles.
Cal explicar que les setmanes anteriors ja hem mantes contactes amb alcaldes i regidors de la zona per a explicar-los el que anàvem a fer. Volem agrair en especial la predisposició que ha mostrat l’alcalde d’Alzira Diego Gómez, que s’ha compromés a posar en marxa la maquinària administrativa per a recopilar tota la informació existent relativa al trasllat de les fosses a l’actual Fossar, i així facilitar la investigació i la consecució de subvencions per a dur endavant el projecte.
El passat dissabte es procedí, com ja s’ha dit, a escollir a la Junta provisional, escollint-se com a president d’aquesta a Josep Bermúdez, net d’un regidor socialista d’Algemesí que es troba al Fossar. S’ha constituït una junta composada per set persones, procedent de diverses poblacions.
FOSSAR ._000049
._000841