Entrevista a Juan Beltrán, mestre de la Muixeranga d’Algemesí

Viernes, 30 de agosto de 2013 | e6d.es
• “Si durant l’any vingueren a assagar la mitat de gent que ve a participar el dies de la Mare de Déu, faríem coses molt bones”

Hem conversat amb Juan Beltrán el mestre de la muixeranga. Entre d’altres coses ens ha contat que ahir ja van realitzar un primer assaig al col•legi dels Maristes de cara als dies grans de la festa d’Algemesí, els propers 7 i 8 de setembre. Pel que respecta a la jornada de hui divendres tornaran a fer un altre assaig, però en esta ocasió amb la banda de música d’Algemesí per a que el divendres, 6 de setembre, en el Concert de la Mare de Déu que tindrà  lloc a la Plaça Major, a les 23:30 hores, puga eixir tot perfecte. En eixe concert  s’estrenarà una peça musical composta per Toni Giménez, amb lletra de Juan Fermín Teruel, que commemora el 40 aniversari de l'associació Amics de la Muixeranga i de la seua recuperació.

Els xiquets, part essencial de la muixeranga
Els més menuts són, segons Beltrán, els components de la muixeranga que més costa encaixar, per una senzilla raó, uns per que ja tenen més pes i edat de la permesa per a fer una “pujada de sis”, altura que aconseguix la figura de la muixeranga, i altra perquè, a pesar del consentiment dels pares, quan proven anar escalant  altures “agarren por i no volen pujar”.

40 anys de muixeranga
Entre els actes destacats per commemorar el 40 aniversari, Beltrán ha destacat el llibre de dibuixos il•lustrat per Joaquim Pérez, la creació de la peça musical “El cant de la muixeranga” o la col•locació d’unes peces ceràmiques en alguns punts de la ciutat molt significatius per a este ball: l’antic col•legi dels Maristes, on es portà a cap el primer assaig en 1973; la capella de la Mare de Déu, pel seu simbolisme, i en l’actual col•legi dels Maristes en record del germà Agustí, que ja ha faltat, i que va ser un dels principals impulsors del ressorgiment de la muixeranga en la dècada dels 70.
Salva Roses


 
Entrevista a Juan Beltrán
 

._000224