Els pobles de la Ribera Baixa preocupats per la paralitzaciˇ del Pla d'Avingudes

Martes, 23 de octubre de 2012 | e6d.es
• La Mesa del X˙quer realitzarÓ este dissabte, 27 d'octubre, a las 12 del migdia, una concentraciˇ davant la Delegaciˇ del Govern en ValŔncia
La Mesa del Xúquer ha realitzat una roda de premsa per a desgranar les conclusions de la seua última reunió, així com per a deixar clara la seua postura entorn de la utilització de l'aigua del Xúquer actualment
Paco Sanz de Xúquer Viu ha sigut l'encarregat d'enumerar els tres temes que més preocupen en l'actualitat a este col•lectiu que aglutina a representants d'ajuntaments, regants, grups ecologistes, sindicats etc. Este fòrum en defensa del riu es reuneix periòdicament des de fa sis anys, normalment en la ciutat de Sueca, i sol congregar una mitjana d'entre 40 i 50 persones per reunió.
Les tres qüestions que ara mateix preocupen són, per un costat, la paralització del Pla d'Avingudes, apuntant com a exemple el que s’ haja deixat aparcat el projecte, ja licitat, de la mota d'Albalat de la Ribera. L'alcalde d'este municipi, Joan Baptista Ferrando, també present en la roda de premsa, apuntava que un total de 52 empreses es van interessar per a dur a terme eixe projecte en el municipi que presideix, encara que de manera verbal fa uns mesos se’ls va comunicar que eixa actuació no s'anava a realitzar, Ferrando ha declarat que “Albalat no té cap garantia de seguritat”.
La brutícia del riu, la gran acumulació de canyes és també un altra qüestió que preocupa. Paco Sanz ha  apuntant que “la Mesa va nàixer amb una doble finalitat, per un costat la prevenció d’avingudes i riuades i .,per altra, la restauració i recuperació del riu”.
El desenvasament de 5 hm3 de la bassa de "San Diego" en Villena per a la utilització del usuaris del Xúquer-Vinalopó és un altre tema que preocupa a la Mesa perquè se està barallant la possibilitat de repetir esta acció, però amb la bassa plena de capacitat, amb 12 hm3. Tot açò ve a abocar al incompliment de una sèrie de condicions que impulsa la UE. Sense complir eixes condicions, la Mesa s’oposa a eixe nou desenvasament.
Un altre dels encarregats d’exposar la seua opinió ha sigut Josep Grau, de La Unió, representant dels llauradors de la Ribera Baixa, que ha deixat molt clar que com a llaurador no demana més aigua per als arrossars, sinó més aigua i de millor qualitat per a mantindre en condicions el llac de l'Albufera.
Per la seua banda, Jordi Vicedo, alcalde de Corbera, ha posat com a exemple que ningú entendria deixar morir el delta de l'Ebre, per la mateixa raó cal cuidar al màxim el delta del Xúquer, “que és la Ribera Baixa que s’inunda i que cria el arròs,  és el nostre delta intern”.
Tots han coincidit en que cal involucrar en esta tasca al nombre més gran de persones conscienciades a millorar la situació actual dels nostres aqüífers.
Paco Sanz, de Xúquer Viu, ha subratllat que precisament els aqüífers en Lorca han jugat un paper molt important en el terratrèmol que va patir el passat any, per la qual cosa ha instat a preservar, cuidar i mantindre en valor els nostres per a evitar en el futur que lamentar-ho.
Finalment han realitzat una crida perquè s'unisquen el nombre més gran de persones possibles a la concentració que la Mesa del Xúquer realitzarà este dissabte 27 d'octubre, a las 12 del migdia,  davant de la Delegació del Govern en València.
Paula Pintor
Salva Roses


Roda de premsa amb Paco Sanz, Joan Baptista Ferrando,
Josep Grau i Jordi Vicedo


Per a escoltar l'àudio en telèfons mòbils o tablets, clic ací