Els majors de Sueca aprenen a previndre els fraus i estafes

Jueves, 29 de marzo de 2018 | e6d.es
• La Guārdia Civil i l'Ajuntament alerten als usuaris del CEAM sobre els possibles delictes que poden patir

._000006
Els majors de Sueca han rebut este dimarts una xerrada informativa sobre prevenció de fraus i estafes. La iniciativa s'inscriu en les accions que porta a terme l'Ajuntament, des de l'àrea d'Acció Social i la Unitat de Prevenció Comunitària, en col·laboració amb la Guàrdia Civil, en matèria de seguretat pública, dins del programa general de Sueca Saludable.
La xerrada, impartida pel tinent de la Guàrdia Civil de Sueca, Carlos Pérez, va tindre lloc a la seu del CEAM i hi van assistir també els dos regidors en competència, Salvador Campillo, regidor de Sanitat i responsable de la Unitat de Prevenció Comunitària i Noelia Sisteró, regidora d'Acció Social. Ambdós, Campillo i Sisteró, han coincidit en reconéixer la importància d'este tipus d'iniciatives per alertar i protegir a la ciutadania, especialment als col·lectius més vulnerables.
El tinent va repassar diferents situacions que pot patir este grup de població. Va informar al públic present sobre la tècnica de l'abraçada que busca el contacte físic amb la víctima mentre s'aprofita per sostraure-li objectes de valor. I va posar en relleu que els casos que no s'han denunciat superen els de les denúncies interposades.
També va alertar sobre les compres en internet. Des de la Guàrdia Civil aconsellen comprovar a través de la xarxa la solvència de l'empresa venedora, i en el cas que es tracte d'un particular, comprovar el número de telèfon que apareix.
Va remarcar que els comercials que envien des de les companyies de telèfon o del gas, en la majoria dels casos no són estafa, però utilitzen una mala praxis, que en moltes ocasions, intimida i coacciona la població. En este sentit va insistir en què l'usuari sempre té la decisió.
També va recomanar anar amb compte amb els regals que s'ofereixen a canvi d'una subscripció, suposadament avalats per una entitat oficial, per donar credibilitat. El valor dels obsequis és molt inferior al servei que es paga.
Seguint en internet, va recordar les estafes en la venda de cotxes, animals o productes  provinents de l'estranger, en què els venedors exigeixen el pagament de quantitats addicionals posant d'excusa que l'article ha quedat immobilitzat en la frontera.
També en el cas de tindre que pagar per obrir un préstec que ofereix unes condicions molt bones, s'ha de desconfiar dels “duros a quatre pessetes”. I el mateix amb els treballs en l'estranger amb molt bon sou. S'aconsella sempre comprovar la serietat de l'oferta. El tinent també va destacar el tema de la violència domèstica, tant l'exercida per la pròpia parella com la dels fills sobre els pares. Hi ha que denunciar qualsevol agressió, física o verbal.
D'altra banda, des de la Guàrdia Civil també recomanen fer fotografies i elaborar un llistat dels objectes de valor que es tinguen a casa, identificant la marca, model i número de sèrie, i fer-li algunes marques estratègiques, per poder demostrar que és teu en cas de robatori. I també va incidir en les denúncies falses, que representen una mínima part, però se'n posen, segons va explicar el tinent, per recordar que és un delicte.
Ajuntament de Sueca