El taller "La salut del cuidador: cuidar al cuidador" d'Aguafa, a Guadassuar i l'Alcúdia

Lunes, 23 de mayo de 2016 | e6d.es
• Estos tallers s’impartiran els dies 24 de maig, a Guadassuar i el 25 de maig, a l’Alcúdia

._000368

.
-000049

 
El cuidat d’una persona dependent representa un esforç dur i continuat que pot comprometre el benestar, i  inclús la salut, del propi cuidador. Per això, l’objectiu d’este taller es dotar els assistents dels recursos necessaris per a que puguen tractar els seus familiars dependents d'una forma òptima i amb les mínimes repercussions per a la seua salut física i mental.
Este aprenentatge és complicat i així ho va explicar la nostra psicòloga, Carol Gutiérrez, que formà part de la taula inaugural del Taller realitzat a Guadassuar, convidada des del Departament de Salut de l’Hospital de la Ribera com a representant de l’Associació AGUAFA, Associació de Guadassuar d’Amics i Familiars de persones amb Alzheimer i altres demències. Com bé va comentar, el nostre col•lectiu està format per famílies afectades, ja que quan una malaltia neurodegenerativa com és l’Alzheimer penetra al si d’una família, en un 90% dels casos va minant el benestar del cuidador principal, del propi malalt i fins i tot arriba a afectar  tota la família. En este llarg procés el cuidador principal ha de saber que necessita autocuidar-se si no vol convertir-se en un malalt ocult, com ocorre en la majoria dels casos, i ha de tindre clar que de la seua salut també depén la qualitat de vida de tota la família. Els tallers aborden les dos ferramentes essencials en este procés d’autocuidat. La primera ferramenta és la informació, és a dir els coneixements necessaris per saber quan desconnectar, com posar-se límits i com transformar una vivència dura en un aprenentatge positiu i extraure la part més òptima d’eixe canvi en la vida, tal i com va comentar la psicòloga Isabel Martínez Díaz, del Departament de Salut de la Ribera, a la seua exposició durant el taller.  I la segona és la prevenció, l’eliminació de possibles factors de risc que empitjoren l’evolució d’estes malalties. Hem de pensar en el futur però amb el peus en el present.
Finalment, el missatge que ens traslladà el Dr. Andrés Gimeno Marqués, Coordinador Metge de la Zona Bàsica 04 del Departament de Salut, és que “els cuidadors no estan sols”, que hi ha distintes formes d’ajuda i que la comunitat les posa a al seu abast  des de totes les àrees sociosanitàries. Entre d’altres, hi ha l’atenció mèdica, les iniciatives com esta i les associacions on podem trobar persones en les mateixes circumstàncies. 
Des d’AGUAFA, gràcies a l’experiència aportada pel contacte diari amb els cuidadors, sabem com són d’importants i  necessàries estes iniciatives per a les famílies afectades. Durant més de 10 anys ells ens han traslladat les seues necessitats i des de l’Associació hem intentat donar solucions mitjançant diferents serveis com ara la unitat de respir, el servei d’atenció psicològica, el respir per als caps de setmana i festius, les teràpies grupals d’autoajuda, els tallers formatius i les xerrades informatives, o la unitat d’atenció creada fa poc per AGUAFA al propi Centre de Salut. Tots els recursos estan orientats a millorar la qualitat de vida de les persones afectades, tant del propi malalt com dels seus familiars cuidadors. Este fet és un distintiu davant d’altres recursos i creiem plenament que si no actuem sobre les dos cares de la moneda mai obtindrem els resultats esperats.
Els tallers proporcionen un nou fòrum on els assistents poden compartir les seues angoixes i desfogar sentiments negatius, a més d’aprendre com fer el dia a dia més suportable.
Associació de Guadassuar d’Amics i Familiars
de persones amb Alzheimer i altres demències