El regidor d’Urbanisme fa seua la proposta de M+S Algemesí d’enterraments ecològics

Martes, 31 de octubre de 2017 | e6d.es
• 'En 2016 proposàrem que l’ampliació del cementeri acollís un jardí per enterrar urnes ecològiques'
 ._000079
En maig de 2016 presentàrem una moció per engegar una nova política de soterraments ecològics en l’ampliació del cementeri. Proposàvem destinar una part dels terrenys al que denominàvem, un “Jardí del record”, un espai de l’ampliació destinat “a la realització d'una gran zona enjardinada amb arbres i vegetació autòctona o mediterrània on poder soterrar urnes funeràries biodegradables”. Proposàvem, a més, ubicar un memorial de record als difunts soterrats.
La resposta del govern, i en concret del regidor de Cementeris, va ser, fa any i mig, negativa. Tot i que deia valorar la proposta com a positiva, la desestimava perquè deia no era el moment de plantejar-ho. Tal i com con consta en l’acta del ple, el regidor de Cementeris va afirmar que “no estaria bé que en els tres anys que ens queden de govern, qüestionàrem o hipotecàrem el possible govern que vinga si no estiguera tot el cementeri acabat i replantejat... El que no ens agrada és el moment en què es presenta”.
Però en realitat el govern, i també el PP, no votà en contra per això, sinó perquè el que no els agradava era que la proposta la férem nosaltres en compte d’ells. El regidor de Cementeris adduïa, a més a més, que “hui per hui, la mentalitat dels veïns d’Algemesí, encara no està en el tema del cremat, deixem passar el temps, tranquils que amb temps i forma ho estudiarem, ho planificarem i contarem amb vosaltres“. Evidentment la mentalitat ja fa temps que ha canviat i el moment de plantejar el tema era quan ho va fer M+S ALGEMESÍ, quan s’inicia l’expedient d’expropiació que fa un mes s’ha conclòs. Govern i PP esgrimiren motius pelegrins i absurdes per tombar una proposta que, malgrat aparentment refusar, fa temps treballen, proposta innovadora que finalment han acabat assumint.
Ara en trobem  amb eixa grata sorpresa, i ens congratulem, que el regidor d’Urbanisme, contràriament al que indicava el de Cementeris, reconega que sí hi ha un canvi de tendència i adopte el criteri que posàrem damunt de la taula, criteri que llavors ell desestimà amb el seu vot. Però rectificar és de savis  i ens alegrem que ara el faça seua. De fet, no sols indica que va a “donar un major protagonisme a les zones destinades a acollir les cendres” sinó que preveu també “la construcció de dues zones més on poder dipositar les cendres dins d’un ambient natural. Serien el bosc de la memòria i el jardí de la llibertat, dos espais enjardinats per a poder deixar les cendres dels difunts.”. És evident que aquest plantejament del regidor d’Urbanisme no és més que una desautorització en tota regla del que va defensar el regidor de Cementeris en maig de 2016.
Des de M+S ALGEMESÍ felicitem al regidor d’Urbanisme pel canvi de criteri, per assumir la nostra proposta i per no esperar els tres anys que apuntava el regidor de Cementeris. Lamentem profundament l’actitud hipòcrita del govern en aquell plenari quan, tot i votar en contra per “no ser el moment”, sabien plenament que sí que ho era, donat que el cementeri estava a punt d’omplir-se i era el moment de planificar eixe nou “projecte per a la futura ampliació del cementeri basat a adaptar-se als nous temps i altres formes de ritus funeraris” que ahir presentaren. Hagués estat tot un detall que, tal i com van dir, ens ho hagueren comentat abans. Ara ens assabentem per la premsa que la nostra idea no era extemporània com volien fer creure. No cal dir que el millor, i més lògic, hagués estat que, en aquell moment, hagueren votat a favor una cosa que han acabat fent igualment. Però tant se val, enhorabona per dur-la endavant.
M+S ALGEMESÍ