El professor del CEIP Almassaf Ricardo Escandell exposa la seua obra per primera vegada a Almussafes

Miércoles, 23 de marzo de 2022 | e6d.es
• L'artista, que elabora quadres amb la tècnica de claus de llautó i fils, mostra de l'1 al 26 d'abril en el Museu Casa Ayora una col·lecció de 22 peces
._000860
L'art torna a colar-se en el Museu Casa Ayora d’Almussafes amb l'exposició titulada ‘Cap al 50 aniversari de Ford a Almussafes’, del professor del CEIP Almassaf Ricardo Escandell. L'autor, que mostrarà un total de 22 peces en aquesta iniciativa, utilitza la tècnica de claus de llautó i fils, una singular manera d'interpretar elements tan dispars com cotxes, motos, escuts i motius del folklore típic valencià. La inauguració se celebrarà el divendres 1 d'abril a les 20 hores i les obres estaran a la disposició del públic fins al 26 d'abril.
El Museu Casa Ayora d'Almussafes continua consolidant-se com a recinte cultural per a acollir iniciatives impulsades per persones vinculades d'alguna forma a la localitat. En aquesta línia, el pròxim divendres 1 d'abril s'inaugurarà en la infraestructura l'exposició 'Cap al 50 aniversari de Ford a Almussafes', en la qual el mestre del CEIP Almassaf Ricardo Escandell exhibirà 22 quadres artesanals creats amb la tècnica de claus de llautó i fils.
Es tracta d'una col·lecció en la qual l'obra estrela és un quadre que mostra un Ford Festa, d'ací el seu títol. L'acte d'obertura de l'exposició, que estarà disponible de dilluns a divendres en l'horari d'obertura de l'edifici fins al pròxim 26 d'abril, s'ha programat per a les 20 hores i està obert a tota la ciutadania. “Val la pena acostar-se a visitar aquest treball, perquè té un enorme mèrit reflectir el món d'una forma tan original i alhora tan complexa com ho fa ell”, comenta el regidor de Cultura, Àlex Fuentes.
Per a fer realitat les seues produccions, que desenvolupa en una sala situada en el seu domicili, utilitza claus de llautó de diferents grandàries i madeixes de fil de perlé de cotó, així com tela de punt per a folrar els taulers d'aglomerat. Per als quadres més grans necessita aproximadament sis mesos de dedicació, perquè els elabora en el seu temps lliure, mentre que per als mitjans calcula entre tres i quatre mesos i els de grandària normal prop de dos mesos.

L'art, una constant en la seua vida
Ricardo Escandell Valero va nàixer a València en 1968 i va començar a donar curs a la seua creativitat als 14 anys, concretament durant les sessions de manualitats a les quals assistia els dissabtes en el Col·legi Internat Marista 'Santa María de la Mar' de Guardamar del Segura (Alacant). Tal com conta el professor, "la qual cosa va començar com un simple hobby, es va anar convertint en una gran afició", per la qual cosa va augmentar de manera gradual la complexitat dels treballs que afrontava.
Des de molt jove ha elaborat treballs per a diferents empreses, associacions, ajuntaments i particulars. Així, al llarg de la seua trajectòria ha col·laborat amb l'autoescola 'El Teular' d'Algemesí, l'arrossera Pasamar d'Albalat de la Ribera, companyia per a la qual també va dissenyar el paquet de l'arròs 'Embajador', el Restaurant Salvador de Cullera, el Restaurant Munich de Gandia, el Taller Opel Cañadas d'Algemesí, la Penya Artístic Musical d'Alzira o la Societat Musical d'Algemesí, entre molts altres. A més, ha rebut encàrrecs de l’almussafeny Vicent Villalba Magraner ('Aspar Campió del Món') i d'un coronel de l'Exèrcit de Paterna, població en la qual Escandell va dur a terme el seu servei militar ('RACA 17 II GRUP 5a BIA').
Algunes de les seues obres s'han mostrat al públic en diverses exposicions. La primera d'elles va ser en 1986 a l'Hotel Mondúver de Gandia, encara que la seua primera exposició oficial no arribaria fins a 1994, quan va elaborar l'escut de la població de Corbera, un emblema que també va dissenyar per a l'Ajuntament d'Algemesí. En aquest últim encàrrec també s'incloïen el barret del muixeranguer, la màscara del tornejant i el tabalet i la dolçaina típics de la Festa de la Mare de Déu de la Salut, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. De fet, en aquests moments està confeccionant quadres relacionats amb aquesta advocació, patrona d'Algemesí, per a una pròxima exposició en la qual es commemorarà el Centenari de la Coronació de la mare de Déu, prevista per a en 2025.

Trajectòria docent
Ricardo Escandell va començar la seua marxa com a mestre en el CEIP Almassaf en 1999 com a professor d'Educació Musical i actualment és tutor de Primària. Per al centre almussafeny va elaborar, en 2005, un escut representatiu de l'aula de música en la qual desenvolupava la seua labor docent.
Ajuntament d'Almussafes


._000841

._000826