El nou curs escolar assegura més Educació Física en els centres educatius valencians

Jueves, 29 de septiembre de 2022 | e6d.es
• La Conselleria d’Educació amplia l’horari lectiu setmanal d’Educació Física en Primària d’una classe a la setmana a tres

._000881
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Fundació Trinidad Alfonso continuen fent passos en el seu objectiu de convertir la Comunitat Valenciana en un territori referent en la pràctica esportiva. Junt amb els grans esdeveniments i l’ajuda a esportistes, l’impuls de l’esport base des dels centres educatius és un dels grans objectius de la ‘Comunitat de l’esport’, projecte conjunt de la Generalitat i la Fundació Trinidad Alfonso.
Enguany s’ha fet un important pas gràcies a una de les principals novetats del curs escolar 2022-2023: l’augment del temps dedicat a matèria d’Educació Física en els centres educatius valencians.
La reforma educativa estatal i el reial decret que desplega el nou currículum de Primària eleva de 120 a 180 minuts d’horari lectiu setmanal de l’assignatura d’Educació Física en els tres cicles d’aquesta etapa educativa, cada un d’aquests integrat per dos cursos.
Segons la consellera Raquel Tamarit: “Seguint la nova llei d’educació, en la seua aplicació en la Comunitat Valenciana i fent ús de la nostra autonomia de gestió educativa, hem apostat fermament per fomentar l’activitat física i l’esport entre la població escolar, amb el desplegament de decrets del currículum. Hem incrementat aquest mínim de 180 minuts d’Educació Física en Primària fins als 270 minuts setmanals, un 50 % més de presència d’aquesta àrea a les escoles”.
Per tant, si fins ara els xiquets i xiquetes valencians de 6 a 12 anys tenien una classe d’Educació Física a la setmana d’una hora, amb la reforma educativa i l’aposta que ha fet la Conselleria d’Educació passaran a tindre tres classes a la setmana de 45 minuts cada una. La Lomloe s’aplica aquest curs 2022‑2023 en els nivells imparells de cada etapa educativa i el pròxim curs 2023-2024, en els parells.
A més, la Conselleria, en el desplegament de la Lomloe, introdueix en Primària i en ESO els projectes interdisciplinaris en els quals els centres educatius poden integrar diverses àrees de coneixement. En Primària, la càrrega lectiva dels projectes interdisciplinaris és també de 270 minuts setmanals per cicle i, en aquests, els col·legis també hi poden apostar per impulsar projectes que integren continguts d’Educació Física junt amb altres matèries, i fins i tot poden destinar part del temps lectiu assignat al desenvolupament dels diferents programes promoguts pel projecte conjunt ‘Comunitat de l’esport’, com és el cas del programa ‘Esport a l’escola +1h’.
Aquest canvi posa en relleu la importància de l’activitat física a les aules i els beneficis que aporta a l’alumnat; cosa que es reclamava des de diversos col·lectius i que era un dels objectius clau de la ‘Comunitat de l’esport’, com explica Juan Miguel Gómez, director de la Fundació Trinidad Alfonso: “Un dels objectius que ens plantegem quan arranquem aquest projecte de ‘Comunitat de l’esport’ era aconseguir que la Comunitat Valenciana fora la comunitat en la qual més esport practiquen els joves en els centres educatius. Amb aquesta nova llei, i gràcies a la determinació també de la Generalitat, podem dir que l’objectiu està prop de complir-se. Sempre hem defensat que l’esport en edat escolar és fonamental per al desenvolupament físic dels xiquets i xiquetes, però no sols això, ja que està demostrat que aquest desenvolupament físic gràcies a l’esport va quasi sempre unit a una millora en els resultats acadèmics. Vull agrair la implicació personal que han demostrat tant l’anterior conseller, Vicent Marzà, com l’actual consellera, Raquel Tamarit”.
Des dels programes ‘Esport a l’escola’ i ‘Esport a l’escola +1h’ s’ha fomentat que els centres utilitzen una hora d’Educació Física per a la pràctica de diferents disciplines esportives: des del triatló fins als escacs, passant pel rugbi o el pàdel, fins a arribar a un total de 25 esports impartits per tècnics federatius. En els dos projectes participen ja 300 centres educatius i arriben a més de 45.000 alumnes.

1,7 milions d’euros d’inversió en els 580 Cepafe
En ‘Esport a l’escola’ la Conselleria inverteix aquest curs 700.000 euros en ajudes a les federacions esportives valencianes per a implementar aquest programa en els més de 580 centres educatius promotors de l’activitat física i l’esport (Cepafe). L’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar entre l’alumnat de l’últim cicle de Primària (5é i 6é) i el primer cicle d’ESO (1r i 2n) la pràctica de l’activitat física i el coneixement i la divulgació de modalitats esportives en l’àmbit escolar, a més de formar en hàbits saludables i educació en valors.
‘Esport a l’escola’ va començar la seua marxa en 2016 amb 10 esports i la participació d’uns 11.600 alumnes, i per a aquest curs 2022-2023 es promocionarà un total de 25 esports i la previsió és arribar a uns 41.800 xiquets i xiquetes.
Aquest curs el sistema educatiu valencià compta amb 580 col·legis i instituts que són Cepafe, quatre vegades més que en 2015, i tots aquests poden optar al milió d’euros en ajudes que destina aquest curs la Conselleria per a la realització de ‘Projectes d’esport, activitat física i salut’ (PEAF) fora de l’horari lectiu per a l’alumnat de Primària i ESO. El termini per a sol·licitar aquestes ajudes, així com també les del programa ‘Esport a l’escola’, finalitza el 31 d’octubre. 
Generalitat Valenciana


 

._000049VD