| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 17/08/2015

POBLACIONS » Algemesí » Política

El Ministeri infrafinança a Algemesí amb 1’6 milions i obliga a retornar 300.000

M+s Algemesí presenta una moció per tal que l’ajuntament es rebel•le contra aquesta injustícia i demane que es condone eixa quantitat


._000363
La setmana passada el  Ministeri d’Hisenda va fer públic que els ajuntament devíem retornar part dels diners que en 2013 ens ingressà en concepte de Participació en els Tributs de l’Estatdonat que en el seu moment va fer mal les estimacions i finalment ha recaptat menys del que esperava. Ja és el tercer anys que passa des de que en 2004 canvia el sistema de càlcul. En 2014 retornàrem un 280.000 pels diners ingressats de més en 2008 i 2009. Ara, a partir de 2016 caldrà retornar 307.160’52€ de 2013. El ministeri “confon” als ajuntaments, els quals acaben gastant uns diners que considera ingressos assentats, però que uns anys després es demostra que no ho són, diners que ha de retornar en 5 o 10 anys. És totalment injust que se’ns obligue a tornar-los, donat que l’error és d’ells i l’infrafinançament a que se’ns somet.
El problema, però, és que l’administració central infrafinança a les administracions locals, que són les que presten els serveis més propers als ajuntaments. Els ajuntament han fet un gran esforç per estalviar, però amb el finançament insuficient que rebem és impossible subsistir i menys els ajuntament valencians que hem de suplir molts serveis que deuria assumir una Generalitat que pot fer-ho per estar també maltractada fiscalment pel Govern Central.
S’imposa, per tal de mantenir una adequada prestació dels serveis que prestem els ajuntaments, que la participació en els tributs de l’Estat siga major, i s’imposa sobretot que no ens castiguen minvant-nos les quantitats ja baixes. Si realment l’economia està remuntant, tal i com ens diuen, ara és el moment, com a mínim, de no exigir el retorn d’eixes quantitats ingressades de més per unes males previsions del Ministeri d’Hisenda. Al capdavall és ell qui ha errat en els càlculs i qui es passà, qui sap per què, d’optimista en 2013. Tal i com experts tributaris expliquen a la revista Hacienda Pública Española la crisi ha demostrat que el sistema actual de càlcul “no parece ser el más adecuado y requiere la introducción de mejoras que faciliten la tarea de presupuestación a los gestores locales, otorgándoles una referencia más estable que les permita anticipar sus ingresos y evitar desviaciones presupuestarias como las que han venido produciéndose en los últimos años”. O el que és el mateix els errors del Ministeri els paguem, i no és una metàfora, els ajuntaments.
El problema és doble, per una banda cal retornar un diners que ens han fet creure que podíem gastar, però per un altra banda està el problema crònic d’un sistema de finançament local que divideix els ajuntament en dues categories. Per als pobles majors de 75.000 habitants (o menors però capitals) s’utilitza un sistema (model de cessió) , per als menor altres (model de variables). Tot i els pobles entre 75.000 i 100.000 també estan mal finançats, les estadístiques indiquen que la diferència de finançament per habitant és abismal entre uns i altres.
Si atenem a les dades que publica Victoriano Angel Suárez Rincón  en la revista Auditoria Pública en relació a la mitjana estatal, la diferència en l’exercici 2009 és encara major: 180’5€ de mitjana amb el model de cessió versus 120’7 amb el model de variable. És a dir, estaríem parlant d’un diferència de 59’8€ per habitant i any. El cas d’Algemesí estaríem parlant de més d’1’6 milions d’euros d’infrafinançament. Si entrem a concretar més la diferència entre la mitjana del que rep un municipi com el nostre (del tram entre 20.000 i 50.000 habitants) i el que rep Madrid o Barcelona és de 162€ per habitant. Malgrat tot, cal dir que estem millor finançat que els municipis més menuts del “model de cessió” (per exemple  Torrent)
El ben cert és que amb un 1’6 milions més d’euros tots els anys podríem, per exemple, fer efectiva la gratuïtat dels llibres de text, millorar els serveis d’atenció als nostres majors, fomentar programes d’ocupació, incentivar les nostres empreses, millorar els serveis socials... Però l’Estat ens maltracta financerament i no ho podem fer.
Per això en el dia de hui hem presentat una moció per tal que l’ajuntament d’Algemesí es rebele contra aquesta injustícia i demane al Ministeri, donat que l’economia diuen que remonta, que se’ns eximisca del retorn d’eixa quantitat i, sobretot, que augment la participació dels ajuntaments en els tributs de l’Estat i que canvia el sistema dolent de càlcul actual i que perjudica als ajuntaments amb menys població.
M+s Algemesí
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.