El govern de Cullera aprova un pressupost que reforça el canvi

Miércoles, 26 de octubre de 2016 | e6d.es
• Els comptes del 2017 injecten més diners en les àrees econòmiques i socials


El govern de Cullera (PSOE-PSPV / Compromís) ha aprovat en solitari els comptes municipals del 2017, un pressupost que el regidor d'Hisenda, Juan Vicente Armengot, va definir durant el debat d'anit al ple com aquell que «reforça les polítiques del canvi» i amb el qual es propiciarà que aquest arribe a més gent.
Armengot explicà que el pressupost, amb una previsió d'ingressos i despeses de 27,6 milions d'euros, es basa en tres premisses bàsiques: una gestió econòmica austera i eficient, la injecció de més recursos econòmics en les àrees clau per al desenvolupament de les polítiques del canvi i, finalment, la recuperació de drets de la ciutadania i la consolidació de les conquestes socials aconseguides pel nou govern.
Tot açò serà possible gràcies al que podria considerar-se pràcticament la quadratura del cercle: un increment dels ingressos previstos (un 1,3%) sense necessitat d'apujar els impostos, la reducció dels interessos a pagar pel deute (-60,79 %) i un control exhaustiu de la despesa.
Respecte al primer gran pilar, Armengot destacà la congelació d'impostos per primera vegada en huit anys. Es frena d'esta manera l'escalada fiscal que els veïns han suportat durant els últims temps. «Ha arribat el moment que els ciutadans obtinguen un respir perquè ja se'ls ha fet pagar massa de la seua butxaca una crisi que no han creat», manifestà.
El també segon tinent d'alcalde ressaltà que el pressupost aferma el control exhaustiu de la despesa imposada pel nou executiu. «En este ajuntament ja no es gasta el que no es té com ocorria abans i no hi ha factures amagades en els calaixos», va postil•lar. I posà també com a exemple les mesures de reducció de la despesa com ara el 50 % menys que es pagarà a la Diputació després de negociar a la baixa la taxa per la recaptació d'impostos que passa de 800.000 a 400.000 euros.
A més, apuntà la disminució dels interessos bancaris que hauran de pagar-se pel deute heretat com a conseqüència de la baixada en l'Euríbor, la qual cosa 'allibera' 1,2 milions d'euros més que es posen a la disposició de les persones.

Més inversió
Tot l'anterior en el seu conjunt permet el reforç de les àrees clau per al desenvolupament de les polítiques del govern progressista de Cullera. Pugen enguany les partides econòmiques i de foment de l'ocupació, com és el cas de turisme (un 33 %); creixen les polítiques socials (11 %); l'àrea de manteniment de la via publica es veu beneficiada amb un 50 % més; educació disposa d'un 25 % addicional; cultura d'un 33 % i agricultura d'un 100 %, entre altres. Cal destacar que pràcticament totes les regidories voran incrementats els seus recursos, detallà Armengot durant el debat.

Recuperació de drets
Finalment, el govern local posa l'accent en la recuperació de drets de la ciutadania i la consolidació de les conquestes socials que ja es reflectiren en els comptes de l'exercici en vigor.
Es mantenen els 300.000 euros de la Borsa Social d'Ocupació amb el compromís d'incrementar l'aportació en funció de les necessitats, com s'ha fet ja enguany i es contemplen noves ajudes al transport d'estudiants universitaris i de cicles formatius (40.000 euros).
També com a novetat es creen beques per a estudiants de postgrau de manera que puguen realitzar les seues pràctiques en el consistori percebent un salari mínimament digne.

Noves subvencions
El govern també augmenta les ajudes a les societats musicals amb un nou conveni que es proposa recuperar el nivell de subvencions d'abans de la crisi en un termini de quatre anys.
De forma afegida, incrementa l'ajuda a AFACU perquè puga pagar el lloguer d'un nou local i a més crea partides per a associacions que fins ara no percebien diners públics com és el cas de les protectores d'animals.

Reforç dels serveis municipals
En 2017 Cullera també atendrà la petició de millora de diversos serveis municipals. La plantilla de l'any pròxim, aprovada amb el consens unànime de totes les forces sindicals, reflectix la contractació o ampliació de jornada del personal de diverses àrees que garantiran una millor prestació en l'Escola de Persones Adultes; un horari d'atenció més ampli en el CEAM, museus o camp de futbol així com l'obertura durant un mes més dels aparcaments d'estiu.

Millora en els indicatius macroeconòmics
L'alcalde, Jordi Mayor, incidí en el fet que tot i l'increment en la inversió els comptes seguixen sent «prudents» en matèria d'ingressos i posà de relleu la previsió de millora en tots els índexs macroeconòmics.
Així, es preveu la baixada l'endeutament al 100 % —quan ha arribat a estar en el 180 %— i va avançar que en any i mig ja s'ha aconseguit reduir en 60 dies el temps en el qual el consistori tarda a pagar les seues factures a causa d'un millor funcionament de la tresoreria municipal.
No obstant això, els comptes seguixen llastrats pels deutes de l'anterior gestió i el pla d'ajust. Enguany Cullera haurà de pagar més de 3 milions d'euros als bancs pels crèdits ICO del rescat i els 400.000 euros d'interessos de demora a l'empresa concessionària del fem i la neteja viària.
Mayor defensà que els pressupostos tenen un clar component ideològic perquè «reflectixen la voluntat progressista del govern d'apostar per les persones».
Ajuntament de Cullera