El Fòrum Jove-Consell de la Joventut de Sueca envia a l’Ajuntament les seues propostes

Martes, 4 de diciembre de 2012 | e6d.es
• Formades per demandes sobre participació ciutadana i mobilitat sostenible

Aquesta es una primera experiència de fòrum de participació ciutadana que ha promogut el Consell de la Joventut de Sueca, amb l’objectiu de treure unes conclusions per a fer-les públiques i enviar-les a l’Ajuntament de Sueca. Aquest fòrum naix del projecte europeu Youth 21 al que ens convidà el Consorci de la Ribera, gràcies a aquesta experiència ens hem adonat de la manca d’un espai per a la participació ciutadana com el que tenen, emmarcats en l’Agenda 21, altres municipis de la ribera.
El sistema que hem emprat ha sigut un mur on els assistents a l’Espai Jove entre el 2 i el 9 de novembre han pogut fer les seues demandes sobre participació ciutadana i mobilitat sostenible a Sueca (hem recollit dues centenars de post-its amb suggeriments), el dia 10 de novembre a les 17:00 es va fer una sessió assemblearia oberta a tot el poble de Sueca per a tractar de sintetitzar totes aquestes aportacions, participaren una vintena de persones:
 
Mobilitat Sostenible
Volem utilitzar vehicles alternatius als de motor, que reduisquen la contaminació sonora i ambiental. A més l’ús de la bicicleta reduirà el consum de combustible (amb un increment del preu continu) augmentant el poder adquisitiu dels suecans, es revitalitzaria el centre urbà millorant a l’hora el comerç local.   
Després de debatre, creguem que per a Sueca no és sostenible econòmicament un “SUECABICI” ja que en altres localitats no ha funcionat i en els temps que corren és una despesa poc recomanable. Altrament, si que creguem necessària una sèrie de mesures i iniciatives per part de l’ajuntament  per a que la gent puga utilitzar la seua bicicleta amb més seguretat.
Un dels principals problemes la manca d’aparcaments de bicicletes públics en llocs estratègics, i la sensació d’inseguretat que tenen els usuaris al deixar la seua bici al carrer o en els llocs d’aparcament. Actualment hi ha sistemes de vigilància econòmics que podrien estar connectats a la centraleta de la policia. Així creguem que hi hauria que ficar més llocs d’aparcament per a bicicletes que estiguen vigilats ja que existeixen però que es troben a llocs poc visibles i que donen sensació d’inseguretat (exemple: el de darrere del monument a Joan Fuster a la Plaça de l’Ajuntament).
Tota la normativa relacionada amb la mobilitat en bici hauria d’estar redactada en una normativa  “d’ús i responsabilitat de la mobilitat sostenible a Sueca” .
Fer del centre de Sueca una zona limitada a 30 km/h per a facilitar la convivència entre bicicletes, patins etc i els vehicles a motor o ferla peatonal. Augmentar la xarxa de carrils bici, especialment  a les zones que no es puguen limitar a 30 km/h. Peatonalitzar alguns carrers del centre de Sueca. Millorar la comunicació amb les localitats veïnes de Riola i Fortaleny, així com la senyalització dels camins rurals i agrícoles dissenyant rutes cap a la platja, Muntanyeta, Ullals... donant una opció de cicloturisme que milloraria l’oferta turística local i l’oci dels suecans.
Millorar l’accessibilitat al Sueca Park a peu, bici o per a persones amb mobilitat reduïda amb passos de zebra i voreres (C/Mare de Déu – Av de Riola – Sueca Park i Av Gandient – Av Ribera Baixa – Sueca Park). Eliminar barreres per a persones amb mobilitat reduïda de la redona de la Ronda Bernat Alinyo (front a l’Església de la Verge Miraculosa).
 
Participació Ciutadana
Entenem que a més transparència obtenim un poble més informat, més proper a les institucions locals i a l’hora més participatiu. Per això es demana que tots aquells documents públics (actes, pressupostos, fer una xicoteta llista) i que l’ajuntament facilita si se’ls sol·licita es digitalitzen i siguen de lliure accés a la web municipal www.sueca.es.
S’arrepleguen diverses demandes d’un e-mail o un espai web on el poble puga fer les seves aportacions o peticions de forma electrònica. Durant el debat entenem que açò està resolt gracies a l’espai: “Sistema de Gestió d’Expedients”. De tota manera existeix l’inconvenient que hi ha que identificar-se mitjançant el DNI electrònic, una ferramenta que encara no està molt estesa entre els ciutadans. Així que,es demana que s’incloga una guia “Cóm aconseguir i fer servir el DNI electrònic?” per a facilitar als usuaris de la web l’ús d’aquesta ferramenta. Suposem que el Ministeri corresponent ja tindrà una guia detallada que simplement hi hauria que enllaçar. També es podrien fer campanyes o xerrades que tracten aquest tema, fent més rendible la despesa que ha fet el poble de Sueca per a desenvolupar aquesta ferramenta.
També es demana Plenaris amb precs i preguntes sense ordre del dia o , entenem que la gent que va a fer demandes al plenari que s’haurien de fer per altres vies com l’enviament de sol·licituds, ho fan per la falta d’agilitat d’aquestes vies, respostes poc argumentades, o la sensació que van a parar a un calaix de difícil eixida... de manera que creguem que hi hauria que treballar per tal que el poble no tinga la sensació de perdre el temps quan envia aquestes sol·licituds.
També es demana poder decidir coses importants mitjançant referèndums. Que es facilite el pressupost local per a fer sugerències abans de ser aprovat etc.
Decidim d’igual manera afegir les inquietuds referides a Sueca, que han expressat algunes persones encara que no s’acolliren als punts triats:
Sueca necessita dotar-se i millorar de zones verdes al centre urbà de Sueca que no és gasten per a fer les necessitats dels gossos, fer-ne d’altres per a que aquest els animals ho facin i que no embruten aquest espais així com sancions als propietaris que deixen que els gossos ho facin en la via pública.  Més campanyes de reciclatge i de conscienciació, tot açò amb una nova infraestructura de papereres que és molt insuficient i desigual en tota la ciutat.
 A banda de zones verdes també cal millorar les zones i parcs per a xiquets, ja que molts d’ells estan en pèssimes condicions.
“Banc d’aliments a Sueca”, “Acabar les obres de Pascual Hermanos”, “Cursos de formació per a joves, xerrades...”, “Més hores de biblioteca”, “Treballar i millorar els ullals i la Muntanyeta”, “Un bosc a Sueca”, “Bancs a la Plaça de l’Ajuntament”, “Botelló sense sanció”, “Cine i Hospital a Sueca”, “No xupleu tant del pot que estem en crisi”, “Menys pactes i més fets”, “Un lloc públic on congregar joves de Sueca on passar els temps d’oci”, “Alternatives a l’antic paellero de la Muntanyeta dels Sants”, “Fem servir els espais municipals sense ús”,”vigilància a menors en fester torraes i paelles nocturnes”.
Finalment es parla de la continuïtat d’aquest projecte, creguem que es positiu posar en marxa assemblees de participació ciutadana periòdiques seguint aquest format, tal i com existeixen en Algemesí, Alzira, Carcaixent, Albalat... També es comenta que l’elecció de l’horari no ha estat encertada i que hi hauria de tractar temes molt més concrets amb l’objectiu de no desviar-se amb tanta facilitat del tema. També es demana a l’Ajuntament de la seua col·laboració en la difusió als mitjans locals tant digitals (web, facebook...) com tradicionals.
Fòrum Jove Sueca