El ‘Descens del Xúquer’ celebra la seua edició més internacional els dies 10 i 11 de juny

Lunes, 15 de mayo de 2023 | e6d.es
• La prova competitiva adquireix caràcter internacional i espera reunir més de 150 palistes de sis nacionalitats
._000086
Tres anys després que el Consorci de la Ribera recuperara la històrica Davallada del Xúquer rebatejant-la com Descens del Xúquer, la mítica prova no ha parat de créixer. En 2022 la cita batia rècord de participació i es donava a conéixer entre els esportistes per la qualitat del recorregut i alt nivell dels palistes, al mateix temps que l'organització es veia reconeguda per la Fundació Trinidad Alfonso amb el premi Emprén Esport.
En 2023, la 61a edició del Descens del Xúquer tindrà dimensió internacional i se celebrarà els dies 10 i 11 de juny, amb dues etapes competitives i dos descensos populars. Un total de 19 quilòmetres per a les proves competitives i 11 quilòmetres per a les populars, que recorreran el curs del riu Xúquer de Sumacàrcer a Antella i d'Alzira a Algemesí. Segons les previsions de l'organització, s'espera la participació de més de 150 esportistes de sis nacionalitats en la modalitat competitiva i 130 en els descensos populars.
La prova s'ha presentat aquest matí a l'Ajuntament d'Algemesí amb la presència del president del Consorci de la Ribera, Òscar Navarro, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez; l'alcaldessa d'Algemesí, Marta Trenzano; el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo; el president de la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana, Toño Cinto, així com representants dels ajuntaments i clubs de piragüisme que participen en l'esdeveniment.


 
Palistes de sis països en les proves competitives
La modalitat competitiva del Descens internacional del Xúquer comptarà en aquesta edició amb la participació de palistes de sis nacionalitats diferents -Espanya, França, el Regne Unit, Portugal i Itàlia -, incloent a alguns dels grans noms del panorama nacional i internacional, que competiran en les modalitats K1 i K2, C1 i C2
El programa esportiu de 2023 compta amb dues proves: en la primera, els participants recorreran 9 quilòmetres entre Sumacàrcer i Antella el dissabte 10 de juny a la vesprada, mentre que la segona serà un recorregut de 10 km a Algemesí el diumenge al matí, que estarà seguit del lliurament de trofeus.

El Xúquer en caiac, piragua o SUP
Després de l'èxit de participació de la modalitat popular de l'any passat, el 61 Descens internacional del Xúquer repeteix la fórmula amb dos descensos populars que se celebraran el dissabte i el diumenge al matí, respectivament. El primer consistirà en un recorregut de 6 quilòmetres entre Sumacàrcer i Antella, eixint de l'espectacular Illa de l’Esgoletja, per a finalitzar en l'Assut d'Antella, completant un tram del riu amb paisatge canviant i ric en vegetació. El diumenge, els participants d'aquesta modalitat eixiran del pont de ferro d'Alzira i acabaran en l'hangar de piragües d'Algemesí, recorrent un total de 5 quilòmetres i trobant-se en la meta amb els esportistes de la modalitat competitiva.
La modalitat popular del Descens del Xúquer està oberta a la participació de majors de 12 anys, que podran utilitzar material propi o emprant el proporcionat per l'organització, amb un cost que va des dels 7 euros per a les persones acudisquen amb el seu propi material, fins als 12 euros per als majors de 16 anys. Les inscripcions s'obriran pròximament i compten amb places limitades a 130 participants.
En la passada edició, el descens popular va reunir més de 150 aficionats que van poder gaudir d'un matí assolellat i diferent practicant esport a l'aire lliure, i gaudint del paisatge de la Ribera. “El riu és font de riquesa per a nosaltres, ho ha sigut històricament”, ha assegurat Marta Trenzano, alcaldessa d'Algemesí, que ha destacat també la voluntat d'acostar-lo a la ciutadania.
“Aquesta edició ja ha superat els reptes i temors que teníem quan reprenem aquesta prova. En plena pandèmia vam ser capaces de celebrar una edició per a reactivar la prova, l'any passat vam aconseguir canviar les dates a les habituals de la Davallada, coincidint amb San Onofre, i enguany hem fet un pas més per a consolidar-nos com una prova de prestigi. Hem rebut el premi Emprén Esport de la Fundació Trinidad Alfonso i afegim la dimensió internacional. Aquesta prova suma i té com a eix vertebrador el riu”, ha assegurat el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez.
Per part seua, el president del Consorci de la Ribera, Òscar Navarro, ha recordat que aquesta prova esportiva “volem que servisca per a dinamitzar l'economia de tots els municipis de la Ribera” i per a això ha agraït i recordat la necessitat de comptar amb “la implicació de les administracions públiques i també la col·laboració i implicació dels palistes, els clubs i la Federació”.

Recuperant la històrica Davallada del Xúquer
El Consorci de la Ribera recuperava en 2021 la històrica Davallada del Xúquer, competició de rem nascuda en 1961 i que, amb més de 40 edicions celebrades, va ser un dels esdeveniments esportius més importants d'Espanya en la seua categoria.
La prova, rebatejada com Descens del Xúquer conserva la data original de la Davallada, el mes de juny, aprofitant el major cabal del riu, i ha passat a formar part del calendari d'esdeveniments d'interés de la Real Federació Espanyola de Piragüisme.
A més, la cita ofereix l'oportunitat als participants de totes dues modalitats i els seus familiars, de conéixer l'oferta turística de la comarca, prenent com a eix principal el riu Xúquer. Enguany la cita coincideix amb la Fira Modernista de Carcaixent, per la qual cosa els participants i els seus acompanyants tindran l'ocasió de descobrir el patrimoni modernista i cultural de la localitat.
El Descens internacional del Xúquer està organitzat pel Consorci de la Ribera, la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana i els clubs Escúter Club d'Algemesí, Club de Piragüisme Sueca, Penya Piragüista d'Antella i Club de Piragüisme l’Almenara de Sumacàrcer i els municipis d'Alzira, Algemesí, Sueca, Albalat de la Ribera, Polinyà del Xúquer, Riola, Carcaixent, Antella i Sumacàrcer, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i València Turisme / Diputació de València i el suport de la Fundació Trinidad Alfonso a través de Emprén Esport i Caixa Rural Algemesí.
Consorci de la Ribera


._000600

._000853