El Departament de Salut de la Ribera rep dos Reconeixements de Bones Pràctiques en el Sistema Valencià de Salut

Miércoles, 20 de febrero de 2019 | e6d.es
• El Programa de Rehabilitació Cardíaca i el Projecte RIU, premiats per la seua innovació i efectivitat en el foment de la salut
._000603

._000368
El Departament de Salut de la Ribera ha rebut este matí dos Reconeixements de Bones Pràctiques en el Sistema Valencià de Salut pel seu Programa de Rehabilitació Cardíaca (PRC) i el Projecte RIU. Estes distincions, atorgades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, serveixen per reconèixer a aquelles iniciatives o experiències que responen als objectius recollits en el IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana.
Estos dos reconeixements han estat lliurats en el transcurs d'una jornada celebrada a la Facultat de Medicina de València. La coordinadora del PRC i facultativa del Servei de Cardiologia de l'Hospital d'Alzira, Margarita Gudín, i la coordinadora del Projecte RIU, DoryAviñó, han estat les encarregades de recollir el premi de mans del secretari autonòmic de Sanitat, Narcís Vázquez. Junt amb elles han estat també el cap del Servei de Cardiologia de l’Hospital d’Alzira, Enrique Peris, i el director del Centre de Salut Pública d’Alzira, José Añó, així com la gerent del Departament de Salut de la Ribera, Isabel González.

Programa de Rehabilitació Cardíaca
L'objectiu del Programa de Rehabilitació Cardíaca desenvolupat per l'Hospital de la Ribera és el de recuperar la condició física i psicològica dels pacients que han patit un infart o que han estat sotmesos a cirurgia cardíaca per tal d'aconseguir la seua plena reinserció sociolaboral.
El jurat ha valorat que el PRC del centre alzireny promou entre els pacients la la salut, la prevenció i l'atenció de la cronicitat en diferents etapes de la persona infartada, així com el seu caràcter innovador, efectiu i que pot ser transferible a altres hospitals .
En paraules de Margarita Gudín, "nombrosos estudis demostren que els pacients que assisteixen a un programa de rehabilitació cardíaca presenten menys risc de patir recaigudes o nous problemes de cor en un futur. A més, després de patir un infart, molts pacients tenen dubtes sobre les seues limitacions diàries i este programa els ajuda a resoldre-les".

120 pacients en 2018
En 2018 un total de 120 pacients infartats van participar en este programa de rehabilitació. Cal destacar que més del 75% dels assistents ha introduït canvis en la seua dieta, ha deixat de fumar, ha reduït el seu pes i presenta una tensió arterial i nivells de colesterol dins dels paràmetres normals.
Este Programa de Rehabilitació Cardíaca, que té una durada de tres mesos, es basa en l'educació sanitària a través de sis sessions formatives amb les quals es pretenen modificar els factors de risc cardiovascular (alimentació, colesterol, tabac, estrès, sedentarisme) que influeixen negativament en l'evolució i pronòstic de la malaltia.
Per a això, en estes xerrades educatives s'aborden les càrregues psicològiques negatives que sol comportar un infart, recomanacions nutricionals i dietètiques, consells pràctics per deixar de fumar, control de l'estrès i l'ansietat, maneig de la pròpia medicació o la interpretació d'analítiques de sang, xerrades a les quals es convida a assistir al propi pacient acompanyat de la seua família.
A més d'especialistes en Cardiologia, Rehabilitació, Nutrició, Medicina Intensiva i Psicologia, en les sessions formatives també intervé un pacient expert que ha participat anteriorment en el programa, i que aporta la seua experiència en primera persona.
Així mateix, el PRC de l'Hospital de la Ribera inclou per a cada pacient un pla d'entrenament físic progressiu i adaptat que es porta a terme al gimnàs de l'Hospital sota la supervisió de fisioterapeutes.
A cada sessió, dos per setmana, s'estableix un programa personalitzat d'entrenament amb monitoratge per controlar les dades de freqüència cardíaca dels pacients i, si cal, ajustar l'esforç mentre el pacient porta a terme els exercicis aeròbics.
D'esta manera, al llarg d'este PRC es potencia l'autocura i l'autonomia del pacient, alhora que es fomenta el treball en grup entre pacients que han patit un mateix episodi d'infart.

Projecte RIU
Al costat del PRC de l'Hospital d'Alzira, també ha rebut el Reconeixement de Bones Pràctiques 2018 el Projecte RIU: Un riu de cultures, 1 riu de salut, un programa desenvolupat pel Centre de Salut Pública d'Alzira en col•laboració amb els centres d'Atenció Primària del Departament de la Ribera, els Ajuntaments d'Alzira i Algemesí, i l'Àrea de Desigualtats en Salut de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).
El Projecte RIU és un programa d'integració i formació sanitària que busca promoure la salut i l'accés a l'assistència sanitària en entorns i situacions de vulnerabilitat social.
Per a això, este programa selecciona i capacita a un grup de persones de dos barris (El Raval d'Algemesí i l'Alquerieta d'Alzira) com a agents de salut perquè puguen dur accions educadores entre el seu entorn més proper.
RIU inclou sessions educatives i informatives de temàtica sanitària variada (autocures, ús del preservatiu, prevenció de malalties de transmissió sexual o l'ús de la targeta sanitària) i formació sobre diferents serveis sanitaris com Urgències, Unitats de Salut Sexual i Reproductiva o salut maternoinfantil infantil.
Esta distinció reconeix que el Projecte RIU promou la cohesió social utilitzant l'educació entre iguals amb l'objectiu de reduir desigualtats. En este sentit, des que esta iniciativa es va posar en marxa el 2008, s'han format un total de 129 agents de salut que desenvolupen conjuntament accions de promoció de la salut.
Cal destacar que el Projecte RIU ja va ser reconegut el 2014 pel Ministeri de Sanitat com a 'Bona Pràctica en l'Estratègia en Atenció al Part i la Salut Reproductiva'.
Departament de Salut de la Ribera

 

._000500VD