El Departament de Salut de La Ribera detecta 102 casos de violència masclista en els primers sis mesos de l'any

Jueves, 24 de noviembre de 2016 | e6d.es
• Demà, 25 de novembre, se celebra el Dia Internacional contra la Violència de Gènere


El Departament de Salut de La Ribera ha detectat 102 casos de violència masclista entre gener i setembre de 2016, dins de l'aplicació del programa de cribratge universal contra la violència de gènere de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Demà, divendres 25 de novembre, se celebra el Dia Internacional contra la Violència de Gènere.
La detecció d'estos 102 casos positius de violència de gènere, en els quals s'ha produït maltractament físic, psíquic i / o sexual, ha estat fruit del treball de cribratge dut a terme pels professionals sanitaris de l'Hospital d'Alzira i dels centres de atenció Primària del Departament de Salut.
Així, durant el primer semestre d'enguany, estos professionals han realitzat el qüestionari per prevenir i detectar possibles casos de violència masclista a un total de 3.917 dones, un 90% més que durant el mateix període de l'any anterior.
Cal destacar que el de La Ribera s'està revelant com un dels departaments de salut més compromesos de la Comunitat Valenciana en la recerca activa de casos de violència de gènere. Així, en el tercer trimestre de l'any, amb 1.428 dones cribrades enfront de les 556 de mitjana de la resta de departaments de la Comunitat Valenciana, La Ribera ha estat l'organització sanitària que més qüestionaris ha realitzat per detectar possibles casos de violència de gènere.
En esta mateixa situació es troben altres departaments gestionats pel grup Ribera Salud, com els de Vinalopó i Torrevieja, que entre juliol i setembre d'enguany, han cribrat a 1.313 i a 1.057 dones, respectivament; una xifra també molt allunyada de la mitjana de la resta de departaments de salut.

Protocol de cribratge de violència de gènere
L'objectiu del protocol de cribratge és fomentar les deteccions precoces de casos de violència de gènere en dones majors de 14 anys ateses en centres de salut pels professionals sociosanitaris que tenen atenció directa amb dones.
Després de la detecció d'un cas positiu, els professionals sanitaris dels centres de salut i serveis d'urgències hospitalàries, activen els protocols especialitzats amb què compta l'Administració per protegir les víctimes; això és, el Centre Dona 24 hores, els Serveis Socials, la Policia i la Guàrdia Civil.
Segons ha destacat el director gerent del Departament de Salut de La Ribera, Dr. Javier Palau, "creiem que és obligació de les entitats sociosanitàries comprometre seriosament en la prevenció de la violència de gènere, ja que la violència exercida contra les dones constitueix, en primera instància, un atemptat contra la seua salut, i són precisament els professionals sanitaris, moltes vegades, els primers a poder detectar els casos de violència de gènere ".
"Moltes dones maltractades física o psicològicament, mostren pors, ansietat o tristesa, inseguretats que freqüentment es somatitzen i els porta a buscar atenció sanitària i a consumir medicaments i això es pot detectar a través del metge de família o del metge d'Urgències que atén a la dona ", ha assenyalat el Dr. Palau.
En este sentit, el director gerent de La Ribera s'ha referit a la "recent constitució en el nostre Departament de Salut, d'una comissió de treball contra la violència de gènere, que té com a objectiu coordinar a nivell local recursos humans i materials relacionats amb la prevenció i l'atenció a casos de violència de gènere ".

Jornada de Prevenció i Abordatge de la Violència de Gènere
Així, entre les accions que està duent a terme aquesta Comissió de Treball, destaquen les relacionades amb la sensibilització i formació en valors i models relacionals tant de la societat, com dels professionals sanitaris i la detecció precoç de casos, a través de la recerca activa des de les mateixes consultes mèdiques.
Com a part d'estes accions, i coincidint amb la celebració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, figura la Jornada de Prevenció i Abordatge de la Violència de Gènere, que el Departament de Salut de La Ribera celebra hui, 24 de novembre, a la casa de la Cultura d'Alzira, i a la qual assisteix prop d'un centenar de professionals d'àmbits com el sanitari, l'educatiu, el social i el jurídic.
La Jornada ha estat inaugurada per la coordinadora de l'Oficina Autonòmica de Salut Mental de la Conselleria de Sanitat, Begoña Frades, que ha estat acompanyada per l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez; la coordinadora de Continuïtat Assistencial del Departament de Salut de La Ribera, Dra. Blanca Folch, i el coordinador de Salut Mental de La Ribera, Dr. José Enrique Romeu.
L'objectiu d'esta Jornada, que s'articula al voltant de diverses ponències, meses rodones i tallers, és el de generar un espai de treball i reflexió dirigit a fomentar la sensibilització, l'interès i el coneixement dels mecanismes d'actuació davant la violència de gènere, des de l'àmbit educatiu, l'empoderament de les persones en risc i l'acompanyament de les víctimes.
A més d'esta Jornada, el Departament de Salut de La Ribera commemorarà el dia de demà, Dia Internacional contra la Violència de Gènere, col•locant, tant a l'Hospital d'Alzira, com en els centres d'Atenció Primària, globus morats per cada un dels casos positius de violència de gènere detectats a La Ribera durant el primer semestre de l'any.
Departament de Salut de La Ribera