El Departament de Salut de La Ribera crea una comissió de treball contra la violčncia de gčnere

Lunes, 7 de marzo de 2016 | e6d.es
• el projecte, presentat este matí, coordinarŕ a nivell local recursos humans i materials relacionats amb la prevenció i l'atenció a casos de violčncia de gčnere
._000228
El Departament de Salut de La Ribera ha presentat, este matí, a entitats socials de la comarca, la seua comissió de treball contra la violència de gènere. Esta comissió, de recent creació, té com a objectiu coordinar a nivell local recursos humans i materials relacionats amb la prevenció i l'atenció a casos de violència de gènere.
Es tracta d'una comissió interdisciplinària que integra a professionals experts en Salut Mental, Salut Sexual, Medicina Familiar i Comunitària, Urgències, Medicina Laboral, Treball Social i Salut Pública, amb la participació d'associacions de pacients i de dones.
Segons ha destacat la Dra. Blanca Folch, coordinadora de Continuïtat Assistencial del Departament de Salut de La Ribera i una de les impulsores d'esta comissió, “es tracta d'un grup de treball obert, en el que també participen representants d'entitats que treballen amb dones en la zona de La Ribera i orientadors escolars, i en el que tenim la sort de comptar amb una experta en violència de gènere tan reconeguda com a Vedat Talens”.
Segons la Dra. Folch, “creiem que és obligació de les entitats sociosanitàries liderar este tipus de grups de treball, per quant la violència exercida contra les dones constituïx, en primera instància, un atemptat contra la seua salut, i són precisament els professionals sanitaris, moltes vegades, els primers a poder detectar els casos de violència de gènere”.
 “Moltes dones maltractades física o psicològicament mostren pors, ansietat, o tristesa, inseguretats que sovint se somatitzen i els porta a la busca d'atenció sanitària i al consum de medicaments i això es pot detectar a través del metge de família o del metge d'Urgències que atén la dona”, ha afirmat la Dra. Folch.
En este sentit, el Departament de Salut de La Ribera s'ha plantejat com a línies d'actuació prioritàries en este àmbit, la sensibilització i formació en valors i models relacionals tant de la societat com dels professionals sanitaris i la detecció precoç de la violència de gènere, realitzant una busca activa de casos des de les pròpies consultes mèdiques.
 “És vital per a eradicar la violència de gènere el ser capaç de detectar els possibles casos de forma precoç, sense esperar que la dona agredida arribe al servici d'Urgències”, hi ha assenyalat la Dra. Folch, qui ha afegit que “la comissió constituïda també s'encarregarà de coordinar els recursos d'acompanyament i atenció psicològica a la dona que ja ha sigut agredida, a fi d'ajudar-li a refer la seua vida laboral, social i sentimental”.
Departament de Salut de La Ribera