El Consell aprova el V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana

Viernes, 30 de diciembre de 2022 | e6d.es
• El document estableix les línies bàsiques de les polítiques de salut per al període 2022-2030

._000759
El Ple del Consell ha aprovat el V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana, que marca la direcció que la Generalitat proposa seguir durant els pròxims anys per a millorar el nivell de salut i benestar individual i col·lectiu i reduir les desigualtats en salut en la societat valenciana.
En ell es concreten les prioritats per a protegir les persones i ajudar-los a viure més temps en bona salut.
Per a la seua elaboració, coordinada des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, s'ha partit d'una anàlisi exhaustiva de la situació de salut de la població valenciana i els seus factors determinants, valorant els principals indicadors i s'han considerat les referències en polítiques, estratègies de salut i les directrius proposades per organismes i institucions nacionals i internacionals.
A més, en el procés de creació han participat, a través d'un fòrum en Internet, pacients i les seues associacions, ciutadania, col·lectius socials, professionals, societats científiques i altres persones interessades en les polítiques de salut de la Comunitat Valenciana.
El fòrum virtual ha servit, a més de per a incrementar la participació social, per a abundar en la transparència en els processos de presa de decisions, ja que les qüestions que afecten la ciutadania (tant població com professionals) s'han exposat i sotmés a consulta pública.
L'objectiu general del V Pla de Salut de la Comunitat Valenciana és optimitzar la salut i el benestar de la població valenciana des d'una perspectiva d'equitat. Per a la seua consecució, es plantegen tres línies estratègiques.
En primer lloc, una sèrie d'actuacions l'objectiu de les quals és avançar en equitat, comptant amb la participació de la ciutadania per a afrontar nous reptes i possibles amenaces per a la salut.
Aquesta primera línia se subdivideix en quatre objectius: governança en salut i salut en totes les polítiques perquè el benestar siga una meta transversal; cultura de participació en salut; situacions i problemes de salut emergents i salut digital.
La segona línia estratègica cerca aconseguir que les persones i les comunitats siguen més resilients, actuant sobre els entorns on vivim i promovent la salut en totes les etapes de la vida. Aquest eix es concreta, a més, en entorns de vida saludables, segurs i lliures de discriminació i violència; cultura de la salut per a promoure comportaments saludables i, finalment, salut positiva, la finalitat de la qual és promoure els actius per a la salut a nivell individual, familiar i comunitari.
Finalment, la tercera línia para atenció a la importància de continuar reforçant i adaptant el sistema sanitari a les necessitats de la societat per a aconseguir els millors resultats en salut amb els màxims nivells de satisfacció i d'experiència de les persones amb la seua atenció en termes de qualitat i servei, amb el menor cost i millors experiències i satisfacció dels i les professionals.
Se subdivideix a continuar reforçant l'Atenció Primària i Comunitària, la Salut Pública, l'orientació comunitària de la salut mental i el treball en xarxa; reforç de la capacitat i resiliència; obtenció dels millors resultats en salut, adaptant les atencions que es presten a les persones malaltes a les seues expectatives i necessitats i reconeixement del lideratge professional com a valor essencial i imprescindible per a la transformació i el funcionament del sistema sanitari.
El Pla concreta, a més, instruments per a avaluar el grau de consecució de cada indicador.
Generalitat Valenciana