El Camí Natural Carcaixent-Dénia és ja una realitat

Viernes, 24 de noviembre de 2017 | e6d.es
• Ja han començat les actuacions dins del casc urbà de Carcaixent

 
Ahir es van presentar a la Barraca d'Aigües Vives les obres que pretenen culminar, en un termini d'uns tres anys, la recuperació de l'històric traçat de tren entre les localitats de Carcaixent i Dénia. A l’acte, organitzat pel Consorci de la Ribera Alta, van assistir l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, la regidora de Turisme i Medi Ambient, Paula Lozano i el regidor d’Interior i Modernització, Ivan Martí, junt a altres alcaldes i representants municipals de les localitats per on passava l’antic recorregut.
El tren Carcaixent-Dénia, inaugurat el 1861, era el més antic de via estreta i els seus 65 km s’utilitzaven fonamentalment per al transport de taronges per a la seua exportació. El projecte contempla la recuperació, en un primer moment, del traçat entre Carcaixent i Tavernes de la Valldigna i s’executarà en diverses fases. En la primera actuació presentada ahir està previst el condicionament parcial del camí natural de l’antic trenet en dos trams diferenciats en el termes municipals de Carcaixent i Alzira. Esta primera fase s’engloba dins del Pla de Dinamització Turística de la Ribera Alta i compta amb una inversió de 90.000 euros que aporten a parts iguals el Patronat de Turisme de la Diputació de València, l’Agència Valenciana de Turisme i el Consorci de la Ribera Alta. Esta última part està assumida pels ajuntaments respectius segons les actuacions previstes en el seu terme. Concretament la inversió a realitzar en Carcaixent suma en total 22.670€ dels quals l’Ajuntament assumeix un terç (7.451,40€).
Com es va explicar durant l’acte d’ahir, la recuperació del traçat de tren és un projecte que té com a objectiu fomentar la mobilitat i el transport sostenibles al mateix temps que pretén protegir el paisatge agrícola de la Ribera Alta. Així, amb la recuperació ambiental de les infraestructures ferroviàries, se’ls dotarà d’usos alternatius per a reforçar l’equipament col•lectiu de tipus recreatiu, d’oci i mediambiental per a, entre altres, fomentar la pràctica d’activitats com el senderisme o el cicloturisme.
Pel que respecta a les actuacions que van a realitzar-se en el tram de Carcaixent, està prevista la instal•lació d’una sèrie de cartells informatius i senyals per un traçat que parteix de l'estació de Renfe i arriba fins als afores de la localitat, concretament pel traçat que seguia la «Vieta». Esta setmana ha començat la pintura viària de limitació de velocitat per garantir la seguretat dels ciclistes en el tram que recorre la localitat. En les pròximes setmanes està previst la instal•lació de panells informatius, bancs i aparca bicis.
L'altre tram en el qual es treballa actualment abasta al voltant d'un quilòmetre, entre una antiga caseta d'agulles i l'entrada a la Barraca d’Aigües Vives. El recorregut total de l’Antic Trenet està dividit en diversos trams, dels quals el següent que s’executarà durant 2018 és el que uneix la Barraca i el terme de Benifairó. En este cas, la Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori invertirà 750.000 euros per dur a terme estos 5,4 km.
L'alcalde de Carcaixent, Paco Salom, va incidir durant la presentació del projecte en el valor identitari de l'antic traçat ferroviari: «el trenet forma part de la nostra història i el nostre imaginari col•lectiu, per això ens pot aportar molt als pobles que estem implicats i actuar com un veritable dinamitzador econòmic de la comarca per la capacitat que presenta d’atraure els turistes de la costa». En esta línia, la regidora de Turisme i Medi Ambient, Paula Lozano, ha destacat «l’oportunitat que brinda este projecte, no solament per a la conservació i revalorització del patrimoni ambiental i cultural de Carcaixent, sinó per a crear demanda en un nou sector potencial de visitants que busquen noves opcions de turisme ecològic, actiu i cultural».
Ajuntament de Carcaixent