El Bloc de Progrés de l'Alcúdia lliura els Premis Jaume I 2017

Martes, 10 de octubre de 2017 | e6d.es
• 'Amb l'objectiu de dignificar la nostra cultura'


._000509


._000256
 
Després del Correllengua, que portava la Torxa la de Flama de la Llengua pels carrers del poble acompanyada dels grups de Dansa, els Cabuts, Els Negrets, els Dimonis Enroscats i la Colla la Rosca, el lliurament dels Premis Jaume I tancava la celebració del 9 d'octubre programada pel Bloc de Progrés Jaume I de l'Alcúdia. Uns premis que cada any reconeixen persones i entitats per la seua tasca en la reivindicació i ús del valencià.
Al voltant de 120 persones entre autoritats, socis, simpatitzants, entitats premiades i grups participants en el Correllengua, es van donar cita el passat divendres 6 als salons Segle XXI per acompanyar el Bloc de Progrés Jaume I de l'Alcúdia en la vint-i-dosena edició dels premis que atorga l'associació cada any amb l'objectiu de dignificar la nostra cultura i reconèixer aquelles persones, entitats, grups i empreses per la seua reivindicació activa de l'ús social del valencià com a llengua pròpia del nostre poble.
A l'acte es trobaven també els guardonats del 2016 qui foren els encarregats de fer l'entrega del quadre commemoratiu als nous guardonats.
El Premi Vicent Andrés Estellés 2017 va recaure sobre la Farmàcia Bausset de l'Alcúdia, per la seua defensa i l'ús de la llengua des del seu establiment al carrer Germanies. Recolliren el guardó les filles del gran Josep Lluís Bausset, Teresa i Matilde, de les mans Joan Martín Gallur.
El premi Carles Salvador va ser per a la Coordinadora d'alumnes, pares i professors per l'ensenyament públic en valencià, una de les 26 associacions que formen part d'Escola Valenciana i que té com a objectiu la promoció de l'ensenyament en valencià i de qualitat, i l'extensió del seu ús social. Tot un referent en la promoció de la llengua i cultura valencianes a la capital, que ha aconseguit portar les Trobades als diferents barris de la ciutat, destacant la XXX Trobada de València a la plaça de l'Ajuntament.
La seua presidenta, Laura Font, va recollir el premi de mans de Beatriu Cardona, membre de l'executiva d'Intersindical Valenciana.
El premi Ovidi Montllor ha anat en esta edició a l'Associació Escola de Música de l'Alcúdia, entitat que gestiona el Centre Professional de Música de l'Alcúdia i que es va crear l'any 1995 per poder impartir ensenyaments reglats de música al nostre poble, a l'abast d'alumnes d'entre 4 i 18 anys. Per la gran tasca realitzada en favor de la música a l'Alcúdia, recolliren el premi de mans del regidor de cultura, Antoni Benavent, la presidenta de l'associació, Inma Sanchis, i el director del Centre Professional, Rafa Doménech.
Per la seua actitud en defensa de la cultura i la llengua, s'atorgà el premi Tio Canya al periodista i editor de programes d'INFO TV, Juli Esteve Carbonell, una productora audiovisual centrada en el gènere documental en valencià que treballa per rescatar la història i cultura valencianes. El premi va ser lliurat pel president del Bloc de Progrés Jaume I, Joan Martínez.
Edicions La Veu del País Valencià amb el seu diari digital La Veu va ser reconegut amb el premi Joan Fuster. Amb només quatre anys d'història, s'ha convertit en exemple de periodisme en valencià i participació ciutadana,  fonamentant la defensa de la cultura, llengua, patrimoni i història del País Valencià.
Maribel Marco, fundadora d'Edicions del Butllent, va ser l'encarregada d'entregar el guardó del 2017 a Moisés Vizcaíno, president i editor de La Veu.
La gran novetat va ser la creació d'un nou premi Jaume I a les Arts Plàstiques Manuel Boix, en honor a l'internacional artista alcudià. El primer guardonat del nou premi ha sigut Adrià Pina, altre artista local amb una llarga trajectòria i reconeixement internacional, que ha estat realitzant exposicions des de l'any 1978 a importants ciutats d'Europa com Londres, París o Brusel•les, i més enllà dels oceans, a Chicago, Nova York i Seül.
Adrià Pina, reconegut amb nombrosos premis i mencions d'honor per la seua obra i trajectòria, va rebre el guardó de mans de l'alcalde Andreu Salom per ser un dels grans exponents de l'art pictòric de les últimes dècades.
En este moment, Toni Montes Barbarroja, membre del Bloc, va fer entrega d'un quadre commemoratiu de la gal•la a la presentadora Gemma Serra Rivas en agraïment a la seua col•laboració en el manteniment de l'acte.
En acabar l'entrega dels Premis Jaume I 2017 va arribar el torn dels parlaments. El president Joan Martínez es va adreçar al públic present i
Andreu Salom va ser l'encarregat de tancar l'acte del lliurament de la vint-i-dosena edició. Per concloure, com ja ve sent costum, un membre del Bloc, Josep Millo, va llegir el manifest del Correllengua 2017 i membres de la Colla la Rosca donaren el toc final amb una emotiva Muixeranga.
Bloc de Progrés de l'Alcúdia