Drons construïts per jóvens estudiants aterren en els instituts de la província de València

Domingo, 4 de diciembre de 2016 | e6d.es
• Per part de l'Ajuntament d'Almussafes participa el IES Almussafes, sent a més seu de la formació del professorat


La Universitat de València, El Calidoscopi, el CEFIRE de Torrent i l'Ajuntament d’Almussafes donen el tret d'eixida a la La Fira Aèria, un projecte d'innovació Educativa, l'objectiu del qual és que jóvens d'entre 12 i 18 anys aprenguen a construir drons amb un fi social o mediambiental d'impacte positiu per al seu entorn. En el projecte, participen més de 3.000 estudiants dels més de 60 instituts de la província de València que ja han confirmat la seua assistència. Per part de l'Ajuntament d'Almussafes participa el IES Almussafes, sent a més seu de la formació del professorat procedent de Benifaió, Guadassuar, Picassent, Catadau, Massanassa i Montserrat, que també s'han implicat en el projecte. La Fira Aèria és una proposta que busca fomentar vocacions tecnològiques, així com l'apoderament tecnològic de jóvens estudiants d'ESO i Batxiller per mitjà de la construcció d'un dron i la reflexió sobre la tecnologia en el seu conjunt, com una potent ferramenta per a millorar l'entorn humà, i no únicament com un objecte de consum.
També busca imaginar el futur aeri per mitjà de l'ampliació de coneixements i habilitats en un espai d'aprenentatge i creació inclusiu i cooperatiu per a adolescents. Este projecte servix també per a tendir ponts i estimular la comunicació entre l’administració pública, la comunitat escolar, els centres d'innovació, les universitats i els diversos agents socials implicats en les problemàtiques que pretenen resoldre's amb els drons dissenyats, permetent generar xarxes d'innovació educativa a nivell local i provincial.
La primera etapa del projecte, la formació dels prop de 150 professors inscrits, desenrotllada en col•laboració amb el CEFIRE de Torrent, ja està en marxa i finalitzarà en gener del 2017. Amb l'objectiu d'aconseguir tot l'àmbit geogràfic, les localitats d'Almussafes, Xàtiva, Paterna, Benetússer, Algemesí, Buñol, Museros, Alzira i Les Naus de València s'han establit com les seus en què es van a impartir els diferents cursos formatius per al professorat.
Una vegada finalitzat el procés de formació del personal docent implicat, este s'encarregarà de guiar el seu alumnat en el desenrotllament d'un projecte que començarà amb una revisió històrica dels models de les relacions entre tecnologia i societat. Continuarà amb una introducció a la teoria del vol i finalment se centrarà en el disseny i construcció d'un dron, que haurà de realitzar activitats de benefici comú per a l'entorn local.
Com a colofó, a mitjan mes de maig del 2017 es convocarà a tots els centres participants a presentar els seus treballs en La Fira Aèria, un esdeveniment que tindrà lloc en l'EscolaTècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València. Ací els participants hauran de dissenyar i construir els estands on mostrar a la resta de participants les bondats socials i artístiques dels seus artefactes voladors, i realitzar una ponència explicant com han gestionat el projecte. L'esdeveniment finalitzarà amb una exhibició de vol de tots els drons presentats en la Fira.
La concepció, estructura i posada en pràctica de La Fira Aèria va a càrrec de l'empresa de divulgació especialitzada en ciència i innovació El Calidoscopi i ha sigut possible gràcies a la col•laboració de Lot Amorós i el projecte Flone, els que van inspirar este projecte.
En el projecte participen els ajuntaments de l'Alcúdia, Algemesí, Almussafes, Anna, Alzira, Bellreguard, Benetússer, Benigànim, Benifaió, Bétera, Buñol, Canals, Carcaixent, Càrcer, Catadau, l'Eliana, Enguera, Foios, Guadassuar, Massanassa, Montserrat, Museros,Ontinyent, L´Olleria, Paiporta, Paterna, Picassent, la Pobla de Farnals, la Pobla de Vallbona,Puçol, el Puig de Santa Maria, Rafelbunyol, Riba-roja de Túria, Sagunt, Sedaví, Tavernes Blanques, Utiel, València i Xàtiva, que des de les seues respectives regidories d'Educació han recolzat el mateix, refermant així el seu compromís per incentivar i fomentar el coneixement cientificotècnic entre els més jóvens.
Ajuntament d'Almussafes