Dolor, impotència i ràbia per les muntanyes i els paisatges del nostre país

Jueves, 23 de junio de 2016 | e6d.es
• Des de Xúquer Viu hem de lamentar i condemnar els incendis que han afectat a les comarques de la Canal de Navarrés i la Ribera

._000368
No podem deixar de parlar de la catàstrofe ecològica que hem viscut pels incendis forestals originats a Bolbaite i a Carcaixent. 4.000 hectàrees calcinades, del nostre paisatge, de les nostres muntanyes i dels nostres boscs. Hem de lamentar la terrible pèrdua de biodiversitat, arbres, plantes, animals cremats en un incendi que es podia haver pal·liat amb una adequada prevenció i gestió del nostre territori. Encara que s’han augmentat, de manera important, les inversions en extinció amb mitjans i personal, no és suficient. Cal una política forestal distinta de la que s’ha fet durant les darreres dècades i a eixa augment d’esforços en extinció cal acompanyar un gran esforç en tasques de prevenció i canvis de l’ús del sol.
Els efectes d'aquesta catàstrofe mediambiental se sofriran durant anys. I les nostres aigües també seran afectades per aquests incendis. A la possible contaminació que es produirà quan les pluges arrosseguen fins als rius i zones humides les cendres i altres productes resultants de la combustió, hem d'afegir el perill de l'erosió i desertització de la zona. La desertització farà menys fèrtils les terres, mentre que l'erosió, amb la consegüent pèrdua de sòl, provocarà major risc de riuades i danys greus amb les tempestes. La pèrdua de massa forestal impedirà l'atracció d'humitat cap a la zona i les precipitacions disminuiran.
La desaparició del sòl fèrtil impedeix la penetració de l'aigua en el seu interior i conseqüentment  la recàrrega dels aqüífers afectant també a zones humides com els Ullals del Riu Verd que, precisament, es nodreixen d'aigua subterrània de la zona afectada.
Remarquem la necessitat d'evitar que es puguen requalificar terrenys  cremats, a més de prohibir les extraccions de fusta o biomassa creada, que per alguns converteixen els boscos cremats en un negoci.
Per això instem a les diverses institucions: ajuntaments afectats, Diputació i Generalitat, a platejar-se amb urgència un pla de recuperació, dissenyat per tècnics experts, amb participació ciutadana, de les zones afectades.
Per altra part considerem que cal potenciar l’educació i conscienciació ambiental, perquè totes les persones siguen conscients dels riscs que comporta fer foc al camp o prop de zones boscoses especialment en època de sequera i els valors de la biodiversitat que proporcionen els nostres boscos, rius o muntanyes.
Xúquer Viu
._000439