Cullera recupera la clau del castell originÓria del segle XVI

Viernes, 22 de abril de 2016 | e6d.es
• La peša ha sigut donada al consistori, que l'ha restaurada i l'exposa des de hui en el Museu Municipal d'Hist˛ria i Arqueologia


._000314


._000340
 
La labor de recuperació del patrimoni municipal ha fet hui un pas més a Cullera. Amb motiu de la celebració del Dia Nacional dels Castells, l'ajuntament de la ciutat ha presentat en públic la clau de l'originària porta principal de la fortalesa, un acte institucional celebrat en la Capella Gòtica que ha comptat amb l'assistència de l'alcalde, Jordi Mayor i de l'edil delegada de Patrimoni, Amparo Jover. La clau ha sigut recuperada pel consistori després d'anys custodiada per Pepe Reig, qui al seu torn la va rebre d'Enrique Torres després de rescatar-la este últim d'una més que possible desaparició. Reig l'ha donat ara a la ciutat, que l'ha restaurada.
Encara que no es tenen amb certesa dades cronològiques sobre el període en el qual la clau va ser forjada, les recerques realitzades pel director dels museus municipals de Cullera, Kike Gandía, apunten que per les seues característiques la peça dataria del segle XVI.
La restauració ha sigut efectuada per les expertes en metall Belén i Isabel Martínez. La clau bàsicament estava afectada per una oxidació generalitzada no gaire avançada. Només algunes zones puntuals tenien les tonalitats ataronjades típiques d'un òxid de ferro actiu. A més, patia brutícia ambiental típica, taques puntuals de matèria sintètica blanca —segurament pintura blanca— i sals a l'interior que passaven desapercebudes en l'exterior.
Esta clau servia per a obrir la 'porta ferrissa' del Castell, que ja no existix. Es tractava de l'entrada principal de l'emblemàtica fortalesa, una de les principals de la Comunitat Valenciana i declarada Bé d'Interès Cultural el 1983.

Posada en valor del patrimoni
Jover ha agraït la donació rebuda per la ciutat i ha avançat que en breu es donaran a conéixer noves peces patrimonials adquirides pel consistori. «En estos mesos hem obert al públic espais emblemàtics com la Fonda i la Casa de l'Ensenyança i a més hem ampliat el patrimoni artístic», ha destacat.
Per la seua banda, Mayor s'ha felicitat perquè el Castell suma una nova peça artística que el dota encara de més valor i ha destacat que les accions que el nou govern ha engegat per a incrementar les visites estan donant fruits amb un increment significatiu de l'afluència de turistes a la fortalesa des de principi d'any.
El Castell de Cullera és d'origen musulmà i va ser construït per a la vigilància de la costa i de la desembocadura del riu Xúquer. Disposa d'alcassaba, en la qual destaca la sòlida Torre Major, i la Torre Blanca, així com la Sala d'Armes, la Capella Gòtica i el doble Pati d'Armes i dos recintes emmurallats, l'Albacar Vell, i el Segon Alcàsser amb les torres Octogonal, Esmotxada, Racó de Sant Antoni, Miranda i Reina Mora.
El conjunt ha sigut restaurat i lloc en valor recentment, i ha rebut el Premi de Castellología Valenciana Coronel d'Enginyers Gascó-Pelegrí 2014. El 23 d'abril se celebra a tot  Espanya el Dia Nacional dels Castells amb l'objectiu de posar l'accent en estes fortaleses que dominen el paisatge dels nostres territoris i que molts d'ells es troben en mal estat de conservació.
Ajuntament de Cullera