| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 04/11/2017

POBLACIONS » Cullera » Social

Cullera protegix de l'espoli el Portum Sucrone

L'Ajuntament i el GEAS de la Guàrdia Civil acorden mecanismes de vigilància sobre el jaciment subaquàtic


._000351

._000349
Evitar l'espoli d'un dels jaciments arqueològics subaquàtics més rellevants de la Comunitat Valenciana. L'Ajuntament de Cullera i la Guàrdia Civil han acordat hui un paquet de mesures per a protegir el Portum Sucrone, les restes del mític port romà trobades recentment enfront de la costa de la capital turística de la Ribera.
La regidoria de Patrimoni Històric que dirigix Amparo Jover i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Benemèrita han mantingut este matí una reunió de treball per a planificar la protecció d'este tresor submarí. En ella s'han establit els mecanismes de control per a evitar qualsevol dany al ric patrimoni arqueològic que amaguen les aigües de la badia.
«El Portum Sucrone és una joia molt apetitosa que necessita una especial protecció enfront de la pirateria arqueològica», ha assenyalat la regidora responsable de l'àrea. Per a fer-ho possible, el consistori comptarà amb suport logístic del GEAS, que posarà tots els seus mitjans disponibles per a protegir el jaciment, ja que amb els propis de l'ajuntament «resulta impossible» garantir una protecció absoluta, admet Jover.
En eixe sentit, la regidora ha assenyalat que la col•laboració de la Guàrdia Civil és «fonamental» per al projecte de prospecció arqueològica subaquàtica que lidera el consistori de la mà del Club de Busseig Delfín, programa que fins ara està donant un excel•lent resultat amb el rescat de diverses peces arqueològiques que afermen la teoria que el que s'amaga sota les aigües de Cullera és el disputat port d'origen romà. Els experts apunten fins i tot a l'existència d'una àrea de fondeig amb més de dos mil anys d'història.

Dispositiu de vigilància
A banda de les mesures que ja s'han aplicat fins al moment, el GEAS establirà un dispositiu de control i vigilància sobre la zona de prospecció —la localització de la qual es manté fins ara en secret— per a dissuadir els qui tingueren la temptació d'intentar localitzar les restes arqueològiques que el mar va traient a la llum pas a pas.
El GEAS ha valorat molt positivament el projecte de prospecció, que compta amb la col•laboració del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de la Direcció general de Patrimoni Cultural i que és pioner a la província de València.
El juliol de 2016 el consistori cullerenc feu pública la troballa en la seua badia de noves i clares evidències que apuntaven a la ubicació en la mateixa del Portum Sucrone. Un gladiol o espasa romana, un bust metàl•lic partit, gran quantitat de restes d'àmfores (vores, colls, rosteixes o pivots), com a mínim 8 ceps (àncores romanes) i 2 d'almirallat, taulons de fusta descomposta, peces metàl•liques de difícil catalogació o material de construcció, entre altres restes, configuren part del tresor que alberga el fons marí cullerenc. Tots ells són de l'època clàssica romana.
El descobriment el feren per casualitat el desembre de 2015 els instructors de busseig locals José Puig Olmo i Óscar Pellicer Alonso mentre estaven realitzant una immersió. Des de llavors, l'ajuntament s'ha bolcat per a salvaguardar este tresor patrimonial.
Ajuntament de Cullera


 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.