Cullera nomena fill predilecte al paladí de l'ensenyament Agustín Olivert

Viernes, 29 de noviembre de 2019 | e6d.es
• La seua entrega per la cultura i l’educació reconeixen la figura d'este prohom que va donar la Casa Palomes

._000706
El ple de Cullera ha aprovat per unanimitat nomenar Agustín Olivert Arlandis (Cullera, 1855-1927) fill predilecte de la ciutat a títol pòstum. La figura de qui és conegut com al primer paladí de l’ensenyament en el municipi rep este reconeixement a una vida infatigable dedicada a la defensa de la cultura i l’educació. La iniciativa es materialitza ara, després que l'associació Cullera Laica ja ho hagués proposat al consistori al 2014.
Agustín Olivert fou director de El Sucronense (el primer periòdic de Cullera), regidor de l’Ajuntament de Cullera, president de la Junta d’Instrucció Local, corresponsal d'El Mercantil Valenciano (actual Levante-EMV), president del Casino Republicà, corresponsal del Banc d’Espanya, president de la Lliga de l’Ensenyament i depositari de la Cantina Escolar de Cullera.
No obstant això, hui encara se’l recorda per dos fets: per la seua entrega incansable per l’educació i per la donació de la Casa Palomes que va fer al seu municipi.
El propi Olivert justificava el seu entusiasme per l’educació en les següents paraules: «mis consetudinarios deseos y mis aficiones a los asuntos escolares, me impulsan a laborar en el campo de la Enseñanza, persuadido de que la cultura y el verdadero progreso ha de salir de la escuela y de los buenos maestros».
En reconeixement al seu compromís en esta disciplina, en 1922 la Junta Provincial de València de Primera Ensenyança li va mostrar la seua gratitud «per la seua constant protecció de la cultura primària».
En el seu testament va llegar al municipi de Cullera la casa senyorial que posseïa al carrer Cervantes (la Casa de Palomes) «per cultivar la intel·ligència i combatre la ignorància», tal com relata una font de l’època. Des d’aleshores, l'edifici ha albergat diversos centres culturals i educatius públics, com la Biblioteca Municipal Popular, l'Escola Nacional Graduada Agustín Olivert i el Conservatori Professional de Música de Cullera. Actualment és un centre municipal de formació i en la planta baixa acull les oficines de Recaptació. A més, Olivert també va donar una gran quantitat de diners per a l’Hospital Municipal i per a la Cantina Escolar.

XIV Jornades d’Estudis
Coincidint amb el nomenament d’Agustí Olivert com a fill predilecte, les XIV Jornades d’Estudis de Cullera que es celebren este cap de setmana a l’Auditori Municipal estan dedicades al prohom cullerenc. La inauguració de les mateixes demà, divendres 29, acollirà la cerimònia pública de nomenament com a fill predilecte, presidida per l'alcalde, Jordi Mayor.
A partir de les 19.30 hores s’obrirà una exposició sobre la seua figura i posteriorment tindrà lloc un acte d’homenatge amb intervencions d’Emili Renard i Raúl Silvestre, i la recreació multimèdia ‘Agustín Olivert Arlandis (1855-1927): un home, un exemple’, per Cullera Laica.
Ajuntament de Cullera._000663
._000654

._000657