Cullera mostra 150 anys de literatura fallera a través de 200 llibrets de falla de tota la Comunitat

Jueves, 8 de enero de 2015 | e6d.es
• La mostra vol posar en valor els llibrets de falla com un dels elements centrals del patrimoni generat per la festa fallera

._000329
Els llibrets de falla s’han convertit hui en dia en una creació cultural col·lectiva, que és també un important vehicle d’expressió en valencià i testimoni d’una intensa sociabilitat festiva.
L’exposició El llibret de falla. 1850-2014. Explicació i relació de la festa, que es podrà vore en l’ermita de Santa Anna de Cullera del 8 al 18 de gener de 2015, fa un recorregut per més de 150 anys de literatura fallera a través de més de 200 llibrets de falla de tota la Comunitat Valenciana: des d’un llibret manuscrit de 1850 fins a llibrets en format DVD.
El visitant podrà contemplar els llibrets històrics de les falles de Cullera, que per primera vegada s’exposen de forma conjunta. Des de llibrets de Sant Antoni i Passeig de 1946, fins un manuscrit de Lamberto Olivert per a la falla de la plaça Ramon i Cajal de 1936.
També hi estaran tots els llibrets de les dècades dels 50, 60 i primers anys dels 70 que han conformat l’etapa actual de les falles, fins l’aparició del primer llibret de la Junta Local Fallera el 1973. Igualment, es podran admirar tots el llibrets editat per la Falla Raval de Sant Agustí en els últims 25 anys.
Un dels muntatges expositius que oferirà la mostra serà un núvol conformat per 150 pàgines de llibrets que oferixen una aproximació visual a l’evolució formal i de continguts dels llibrets de falla al llarg de la història, una evolució que és reflex de les transformacions de la festa i del conjunt de la societat.
Com a reflex de l’evolució gràfica i de la incorporació a la festa fallera de dissenyadors actuals, hi haurà una gran composició mural amb més de 60 portades d’artistes actuals, amb noms com els d’Enric Solbes, Paco Roca, Sigfrido Martín Begué, Carlos Corredera o Sento Llobell.  
El projecte L’exposició El llibret de falla. 1850-2014. Explicació i relació de la festa es completa amb un vídeo documental i un catàleg que, a més d’arreplegar el contingut de l’exposició, inclou diversos estudis sobre els aspectes patrimonials, literaris, lingüístics, socials i bibliogràfics dels llibrets de falla.
L’exposició està organitzada per la Subdirecció General de Política Lingüística de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i comissariada per l’Associació d’Estudis Fallers. 
Per a la seua exhibició en Cullera, l’exposició conta amb la col·laboració de la Falla Raval de Sant Agustí i el patrocini de l’Ajuntament de Cullera i la Junta Local Fallera.
Falla Raval de Sant Agustí