Cullera demana que la crema de la palla de l'arròs s'autoritze a tot el terme

Viernes, 29 de julio de 2016 | e6d.es
• La regidoria d'Agricultura sol•licita al Consell esta mesura excepcional per lluitar contra les plagues i preservar la bassa de Sant Llorenç i l'Estany

._000438
Cullera ha sol•licitat al Consell que autoritze a cremar la palla de l'arròs a tot el terme municipal. Este dimarts, el Ple Municipal aprovà una sol•licitud realitzada per la regidoria d'Agricultura en què s'insta a la conselleria a que esta pràctica siga possible en finalitzar la campanya arrossera del 2016 amb caràcter excepcional per motius fitosanitaris.
El regidor de l'area, Marc Joan, ha exposat que el motiu principal que hi ha darrere d'esta demanda és que la crema dels rostolls «esdevé la millor manera de combatre eficientment les plagues que afecten i dificulten el creixement del cultiu de l'arròs al terme de Cullera, a més d'eliminar fongs i malalties com ara el cucat de l'arròs».
D'entre estes males herbes, la que més costa d'eradicar és el tipus denominat Leersia oryzoides. Esta planta, detectada en un principi a Sollana, es va intentar eliminar amb l'ús d'herbicides. Ara com ara, malgrat les mesures aplicades, està ja dispersa per la majoria de termes que conformen el Parc de l'Albufera.
La Leersia oryzoides té una propagació ràpida, ja que l'aigua facilita que les llavors arriben a parcel•les veïnes i perquè alguns trossos de planta es queden incrustats a les màquines agrícoles, que si no es netegen suficientment, els transporten d'un camp a un altre, implantant-les.Tot açò explica que es considere adequat prendre esta mesura i demanar-ne l'autorització.
No obstant això, existix una altra raó de caràcter mediambiental que ho justifica. Es tracta  de l’excés de matèria orgànica a l'Estany i a la Bassa de Sant Llorenç, zones que demanen amb urgència l'aplicació de la crema, i que segons ha pogut afirmar el regidor, «este excés deriva en la producció de metà, que origina la putrefacció de l’aigua i conseqüentment, la mort dels peixos».

Cimera d'alcaldes
La sol•licitud és una iniciativa del Consell Agrari de Cullera. La setmana que ve està previst que es reunisquen els alcaldes i regidors d'Agricultura dels pobles afectats per la plaga per abordar la situació i demanar conjuntament esta petició a Conselleria.
Ara mateix a conselleria s'estan fent gestions per concedir l'autorització, i pel que fa a açò, Marc Joan ha afirmat que «esperem aconseguir una solució intermèdia, com alternar anualment la crema i la retirada de la palla». Cal recordar que l'any passat el Consell ja autoritzà la crema a determinats punts del terme de Cullera, però de forma molt minoritària.
Ajuntament de Cullera